Procurorul General vrea judecători specializați în examinarea dosarelor privind „furtul miliardului”

Anticorupție.md
30/09/2020

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a depus o sesizare la Consiliul Superior al Magistraturii și la Ministerul Justiției, privind formarea completelor de judecată specializate în examinarea dosarelor ce țin de fraudarea sistemului bancar. Inițiativa prevede crearea completelor la nivelul Judecătoriei municipiului Chişinău (sediile Ciocana și Buiucani) şi Colegiul penal al Curții de Apel Chișinău, cu desemnarea judecătorilor specializați în soluționarea acestei categorii de dosare.

Într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale se arată că implementarea respectivului proiect este dictată de necesitatea accelerării procedurii de examinare judecătorească a acestei categorii de dosare care trenează pe rolul instanțelor de mai bine de cinci ani. „Societatea deja de mult timp așteaptă rezultate pe acest caz. S-a întârziat nepermis de mult în aflarea adevărului și trebuie să intervenim ca lucrurile să se miște, iar cei vinovați sa-și primească pedepsele”, a argumentat Alexandr Stoianoglo.

Potrivit documentului, o altă latură „sensibilă” a acestor dosare ține de felul în care va avea loc gestionarea examinării judiciare. „Având experiența specializării judecătorilor în domeniul combaterii traficului de ființe umane, credem că specializarea judecătorilor și în domeniul crimelor financiar-bancare va aduce un plus de valoare administrării justiţiei, prin asigurarea calităţii procedurilor în faţa instanţelor, a deciziilor pronunţate de acestea și va fortifica institutul precedentului judiciar”, a conchis Stoianoglo.

Anticorupție.md
30/09/2020

Comentarii