Procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, la raport

Tatiana Gherța
24/01/2024
colaj CIJM

Procuratura Anticorupție organizează miercuri, 24 ianuarie o conferință de presă pentru a prezenta raportul de activitate pentru anul 2023. Conferința va începe la ora 10.00 și va fi susținută de șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin. Dragalin va prezenta rezultatele și performanțele procuraturii specializate pentru anul 2023, fiind evidențiate acțiuni întreprinse pentru a combate fenomenul corupției în domeniile de interes public și principalele investigații. 

Conform rezumatului din raportul cu privire la activitatea Procuraturii Anticorupție în anul 2023, publicat pe site-ul oficial, în perioada de raport au fost obținute rezultate și s-au atins obiective semnificative, inclusiv:

• pronunțarea unei sentințe definitive de condamnare în dosarul ,,Frauda Bancară” a lui Ilan Șor cu 15 ani de închisoare cu un prejudiciu de peste 5,2 miliarde lei;

• pronunțarea unei sentințe cu închisoare de 7 ani în privința unui judecător pentru corupere pasivă;

• identificarea și sechestrarea bunurilor de peste hotare în mai multe cauze penale de rezonanță în valoare de 80 milioane de euro;

• trimiterea în judecată a încă trei cauze penale în dosarul ,,Frauda Bancară”, inclusiv cauze în privința lui Vladimir Plahotniuc, cu sechestre în valoare de peste 1,2 miliarde lei;

• trimiterea în judecată a altor subiecți de rang înalt, în care sunt vizați inclusiv un fost Prim-ministru, foști miniștri și vice-ministru (comparativ cu 0 în ultimii trei ani); 8 deputați (comparativ cu ultimii trei ani în care a fost vizat doar un deputat); procurori pentru acte de corupție, un judecător și alții;

• investigarea și trimiterea în judecată a multiplelor cauze penale ce se referă la fenomenul finanțării ilegale a partidelor politice și corupția în alegeri, în care au fost ridicate peste 10 milioane lei în cadrul perchezițiilor efectuate;

• îmbunătățirea calității dosarelor penale instrumentate în anii recenți, reflectată în rata de condamnare ridicată pentru cauzele penale investigate și trimise în judecată în anii 2022-2023 comparativ cu anii precedenți;

• ridicarea ratei de pedeapsă cu închisoare reală comparativ cu anii precedenți, ce reflectă gravitatea și seriozitatea infracțiunilor investigate și trimise în judecată de Procuratura Anticorupție în perioada mai recentă.

Sursa mai indică faptul că în perioada de raport, numărul cauzelor penale aflate în exercitare și conducere la procurorii anticorupție, a scăzut, de la 515 cauze în exercitare în anul 2022 la 410 cauze în exercitare în anul 2023 (80% după volum în 2023 comparativ cu 2022) și de la 1178 cauze în conducere în anul 2022 la 922 cauze în conducere în anul 2023 (78% după volum în 2023 comparativ cu 2022). Această scădere poate fi atribuită schimbării competenței Procuraturii Anticorupție.

Potrivit bazei de date a ARBI, valoarea totală a bunurilor puse sub sechestru în perioada anului 2023, a constituit suma de 1 796 935 525,16 lei. La fel, potrivit sistemului informațional automatizat „Registrul bunurilor infracționale indisponibilizate” SIA RBII, se atestă că valoarea bunurilor puse sub sechestru de către Procuratura Anticorupție și DGUP a CNA, independent fără implicarea ARBI, pentru anul 2023, a constituit 19 260 440,19 lei.

În cadrul dosarului ,,Frauda Bancară”, până în prezent, au fost aplicate sau transmise pentru executare, încheieri aferente măsurilor asiguratorii în mărime de circa 7,88 miliarde lei MDL, ceea ce constituie cca 59,1% din prejudiciul cauzat în această schemă complexă. Sechestrele sunt aplicate atât în rezultatul investigațiilor financiare paralele efectuate de către ARBI, cât și de către Procuratura Anticorupție de sine stătător.

Instanțele de judecată de fond, cu participarea procurorilor din Procuratura Anticorupție, pe parcursul anului 2023, au pronunțat 162 sentințe, dintre care de condamnare 101 în privința a 115 persoane, de încetare 31 în privința a 39 persoane, de achitare 30 în privința a 48 persoane. 

Tatiana Gherța
24/01/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii