„Profesionist și prompt”. Șeful Interpol, despre intervenția Procuraturii Anticorupție în cazul funcționarilor moldoveni, care ajutau infractori căutați la nivel internațional

Anticoruptie.md
20/06/2024
Șeful Directiei crime financiare și anticoruptie a INTERPOL, Isaac Kehinde Oginni. Foto: Anticoruptie.md

Șeful Directiei crime financiare și anticoruptie a INTERPOL, Isaac Kehinde Oginni, a remarcat în cadrul Conferinței internaționale anticorupție, ce se desfășoară la Vilnius, intervenția „promptă și profesionistă” a Procuraturii Anticorupție în cazul schemei cu implicarea funcționarilor moldoveni, care ajutau contra mită criminali să scape de urmărire internațională.

Operațiunea desfășurată în Moldova a fost una „de succes” în situația în care, „în general, este practic imposibil pentru Interpol să fie la înălțimea așteptărilor în orice situație. Statele, în mod individual, comit greșeli”, a spus Isaac Kehinde Oginni.

„Am observat încercari dubioase de a gestiona informația despre Moldova. Am sesizat Procuratura Anticorupție, care a reacționat profesionist și prompt”, a spus șeful, apreciind „cooperarea foarte bună între mai multe servicii”.

Pe 4 iunie 2024, au fost reținute cinci persoane pentru implicare într-o presupusă schemă de corupție prin care funcționari din Republica Moldova și din alte țări luau mită pentru a scăpa infractori din diferite țări anunțați în căutare internațională.

Dintre cele cinci persoane reținute, patru au fost eliberate de către procuror după aprecierea că nu există riscul de eschivare, de împiedicare a bunei desfășurări a justiției și de săvârșire a altor infracțiuni.

Pe 6 iunie, judecătorul de instrucție a dispus arestul pentru 30 de zile pentru șeful Centrului Cooperare Polițienească Internațională a Inspectoratului General de Poliție al Ministerului Afacerilor Interne, Viorel Țentiu. 

Pe 9 iunie 2024, procurorii au reținut o persoană în Aeroportul Internațional Chișinău, potrivit Procuraturii Anticorupție, care voia să părăsească Moldova. În urma unei decizii a Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, persoana respectivă a fost plasată în arest preventiv pe un termen de 30 de zile.

Pe 10 iunie 2024, o altă persoană a fost reținută în legătură cu schema indicată și, după o evaluare a riscurilor implicate, pe 11 iunie 2024, procurorii au decis eliberarea acesteia. Această persoană urmează să fie cercetată în stare de libertate.

Anticoruptie.md
20/06/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii