Profilul celui sancționat pentru mită în 2021: bărbat angajat al autorităților locale, al afacerilor interne sau al sistemului de învățământ

Ilie Gulca
12/05/2022
Foto-simbol

Unul din patru contravenienți a fost sancționat pentru actele de corupție în 2021 și acesta a plătit o amendă minimă. În majoritatea cazurilor, este vorba de bărbați, care lucrează în administrația locală, organele afacerilor interne sau sistemul educațional. Acestea sunt concluziile unui studiu realizat de Centrul Național Anticorupție asupra deciziilor instanțelor judecătorești emise în 2021.

76% din numărul total de dosare au fost încetate și doar 24% din cazuri s-au încheiat cu sancțiuni în prima instanță au constatat specialiștii Direcției analitice a CNA după ce au verificat 135 de hotărâri ale instanțelor de fond și 39 de decizii ale instanțelor de apel emise în 2021 pe dosarele contravenționale de corupție.

Astfel, aproximativ 25% din contravenienți au fost recunoscuți vinovați de săvârșirea contravenției și au fost pedepsiți cu amendă și cu privarea de dreptul de a desfășura o anumită activitate sau de a deține anumite funcții.

În timp ce în celelalte cazuri a survenit încetarea proceselor contravenționale din cauza expirării termenului prescripției (50 de procese, sau 49%), inexistența faptului contravenției (45 de procese, sau 44%) sau declararea nulă a procesului-verbal contravențional (7 procese, sau 7%).

În același timp, aplicarea amenzilor a fost orientată spre pragul minim prevăzut de norma contravențională la fel ca și privarea de dreptul de a desfășura o anumită activitate sau a deține anumite funcții.

În peste 57% din cazuri, instanțele au dispus privarea de dreptul de a ocupa funcții pe un termen de 3 luni, în timp ce termenul cuprins între 6 şi 12 luni a fost aplicat în doar 3 cazuri (aproximativ 9%).

Analiștii CNA au mai constatat că bărbații au predominat în comiterea contravențiilor pe acte de corupție. Prin urmare, 67 % din contravenții au fost comise de bărbați și 33% de femei.

De asemenea, au fost analizate și domeniile unde au fost constatate cele mai multe contravenții pe acte de corupție. Autoritățile publice locale sunt în topul instituțiilor unde au fost identificate cele mai multe contravenții - 39 de persoane sau 31%.

Acestea sunt urmate de sistemul organelor afacerilor interne – 26 de persoane sau 21%, 19 persoane sau aproximativ 15% fac parte din sistemul de învățământ, iar 9 contravenienți sau aproximativ 7% sunt angajați în întreprinderile municipale.  În rest, ponderea contravenienților, care reprezintă diverse instituții, este mai mică de 5%.

Ilie Gulca
12/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii