Progresele Moldovei în cadrul programului susținut de FMI, evaluate de o misiune a organizației

Mihaela Cibotaru
25/09/2023

Evoluțiile recente din economia Republicii Moldova și progresul atins în cadrul programului susținut prin Mecanismul extins de creditare și Mecanismul de finanțare extinsă vor fi evaluate de o misiune a Fondului Monetar Internațional (FMI), care se va afla la Chișinău în perioada 25 septembrie - 6 octombrie curent. Discuțiile cu autoritățile moldovenești vor avea loc în contextul celei de-a patra evaluări a programului implementat cu suportul FMI.

În cadrul vizitei, experții FMI vor evalua perspectivele la nivel macroeconomic și vor discuta cu autoritățile moldovenești prioritățile stabilite pentru minimizarea vulnerabilităților legate de schimbările climaterice. Obiectivele Moldovei în acest domeniu ar putea fi susținute de FMI în cadrul unui program finanțat prin Mecanismul de finanțare pentru reziliență și sustenabilitate.

Programul autorităților moldovenești susținut de FMI a fost aprobat la 21 decembrie 2021 și are o durată de 40 de luni.

În cadrul celei de-a treia evaluări, FMI a stabilit că, în anul 2022, economia Moldovei s-a contractat brusc, principalele motive fiind războiul Rusiei în Ucraina, inflația ridicată și cererea scăzută și un nivel redus al producției agricole. Potrivit prognozelor, în 2023  se așteaptă o redresare modestă a economiei și o încetinire a inflației. FMI constată că rezervele internaționale oferă garanții adecvate împotriva șocurilor, însă perspectivele sunt incerte din cauza riscurilor de război și de securitate energetică.

Mihaela Cibotaru
25/09/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii