Promo-Lex a identificat persoanele care țin în captivitate locuitorii Transnistriei  

Ilie Gulca
04/03/2024
Colaj: Promo-LEX

Asociația „Promo-LEX” a identificat 21 de persoane din structurile transnistrene separatiste, care se fac responsabile de violarea drepturilor și libertăților fundamentale în raioanele de est ale Republicii Moldova și de impunerea unor mecanisme represive pentru a nu le fi periclitată puterea autoritară. Începând cu 2018, Asociația își propune pe această cale să determine autoritățile de la Chișinău să intervină împotriva abuzurilor funcționarilor transnistreni în privința respectării drepturilor omului.

În capul listei se află liderul separatist Vadim Krasnoselski, urmat de pretinsul premier al regiunii Alexandr Rosenberg, așa-zișii șefi ai „sovietului suprem”, Alexandr Korșunov și Galina Antiufeeva, pretinsul ministru al dezvoltării economice Serghei Obolonik, șeful așa-zisului serviciu de securitate, Valeri Ghebos, așa-zisa „ministră a justiției”Alexandra Tumba, pretinsul ministru al afacerilor interne, Vitali Neagu, așa-zisul procuror general al Transnistriei, Anatoli Gurețki, șefi de penitenciare, procurori, judecători și milițieni.

Asociația „Promo-LEX” a constatat că nicio persoană dintre cele identificate nu a fost trasă la răspundere de către autoritățile constituționale pentru faptele săvârșite, deși au promis „măsuri prompte de tragere la răspundere și de descurajare a factorilor aflați în conflict cu legea”.

Experții asociației au analizat acțiunile din anii 2022 și 2023 ale celor vizați, responsabili de promovarea, adoptarea și implementarea politicilor și mecanismelor represive, care contravin fundamental cetățeniei democratice și standardelor privind drepturile omului.

„În ultimii trei ani, am observat tot mai des cum vocile critice și disidente sunt portretizate ca o amenințare la adresa securității regiunii transnistrene. Libertatea de exprimare a devenit o formă de extremism, iar raportarea cazurilor de tortură este catalogată drept comunicare de informații false”, informează „Promo-LEX”.

„Această stare de fapt a permis ca în 2022 să fie condamnat Victor Pleșcanov pentru arborarea drapelului Ucrainei la balconul apartamentului său din Tiraspol sau să fie acuzat Vadim Pogorlețchi de trădare de patrie, pentru exprimarea liberă a opiniilor și fotografierea unității militare nr. 4043 din Tiraspol”.

Începând cu anul 2018, „Promo-LEX” publică anual lista reprezentanților structurilor transnistrene care au adoptat decizii abuzive, au ostracizat vocile critice și le-au supus la tratamente inumane.

Până în acest moment, experții au identificat peste 400 de persoane responsabile de încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană.

Asociația Promo-LEX întocmește din 2017 o listă cu persoanele responsabile pentru fărădelegile comise în stânga Nistrului cu scopul de a determina autoritățile de la Chișinău să ia atitudine în cazul încălcărilor flagrante ale drepturilor omului.

Ilie Gulca
04/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii