Promo-Lex: „CEC a încălcat o proprie hotărâre atunci când l-a înregistrat pe Marian Lupu la funcția de președinte”. Replica lui Iurie Ciocan

Victoria Dodon
15/09/2016
Marian Lupu Foto: timpul.md

Experții Asociației Promo-Lex consideră că Comisia Electorală Centrală (CEC) a încălcat o proprie hotărâre atunci când l-a înregstrat pe Marian Lupu, candidatul PD la funcția de șef al statului, în ziua de sâmbătă, 3 septembrie. Concluzia a fost inclusă în raportul nr. 2 al Misiunii de observare a alegerilor președintelui din 30 octombrie 2016, prezentat joi, 15 septembrie.

„Din punctul nostru de vedere, prin înregistrarea candidatului PD, Marian Lupu, în data de 3 septembrie, CEC și-a încălcat propria hotărâre nr. 122 în ceea ce privește ordinea și modalitatea de primire a actelor necesare pentru înregistrarea candidaților. Din punctul nostru de vedere, acest fapt a favorizat indirect candidatul dat. Atrag atenția că nu este vorba de o încălcare a anumitor prevederi legale, ci doar a unei hotărâri aprobate tot de CECă, a declarat Pavel Postica, director de programe Promo-Lex.

Reprezentanții instituției susțin că, în ziua de 3 septembrie 2016, CEC nu ar fi trebuit să înregistreze candidați la funcția de președinte.

În replică, Iurie Ciocan, membru al Comisiei, a declarat pentru Anticoruptie.md că CEC nu l-a înregistrat sâmbătă pe candidatul democraților, ci doar a acceptat actele. „Pentru noi a fost o zi obișnuită de muncă, ca și restul celor 60 de zile de până la alegeri. Există o hotărâre care stipulează clar că toate zilele se declară pentru noi lucrătoare, nu mai contează sâmbătă sau duminică”, a subliniat Iurie Ciocan.

Totodată, membrul CEC a precizat că instituția a fost acționată în judecată cu privire la acest subiect. „Am fost chemați în judecată de către un alt partid. Instanța va pune punct tuturor discuțiilor, iar noi ne vom conforma hotărârii”, a punctat fostul președinte al CEC.

Victoria Dodon
15/09/2016Follow us on Telegram

Comentarii