Protest cu reţineri şi răniţi în Georgia. Ce i-a nemulţumit pe georgieni

Mihaela Cibotaru
08/03/2023
Nexta

Un protest masiv a avut loc în seara zilei de 7 martie în Tbilisi, în legătură examinarea în prima lectură a unui proiect de lege privind „agenții străini”, similar legii ce funcționează în Rusia din 2012. Documentul, susținut de partidul de la guvernare „Visul Georgian”, prevede că organizațiile neguvernamentale care primesc peste 20% din finanțarea lor din afara țării trebuie să se înregistreze drept „agenți străini”. 66 de persoane au fost reţinute, iar 50 de poliţişti, răniţi.

Protestatarii s-au adunat în număr mare în fața Parlamentului, unde în scurt timp au început altercații cu polițiștii. Protestatarii aveau steaguri georgiene, ale UE și SUA și scandau „Nu legii rusești” și „Sunteți ruși”. Ei au încercat să intre în clădirea parlamentului. Potrivit mărturiilor, aceștia au aruncat „coctailuri Molotov” în polițiștii echipați, care au folosit tunuri cu apă și gaze lacrimogene.

Președinta Georgiei, Salome Zurabișvili, s-a adresat cetățenilor, promițând că va impune veto asupra legii, dacă aceasta va fi aprobată. „Mă adresez celor care se află în această seară în Rustaveli, sunt alături de voi, pentru că reprezentați Georgia liberă. Nimeni nu are dreptul să vă lipsească de viitor. Nimeni nu are dreptul să pună capcane”, ar spus președinta.

Înainte de miezul nopții, poliția a reușit să îndepărteze protestatarii din piața din fața parlamentului georgian.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a anunțat că situația în Georgia este urmărită atent. „Mesajul nostru este că manifestanții pașnici trebuie să aibă posibilitatea de a folosi acest drept în mod pașnic. Acesta este un drept pe care îl au oamenii din Georgia și din toate țările din întreaga lume”, a spus el.

Opoziția georgiană a anunțat o acțiune de protest pentru seara zilei de 8 martie.

Mihaela Cibotaru
08/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii