Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, „specialistă” în limba vorbită pe teritoriul Republicii Moldova

Anticoruptie.md
20/03/2023
Profimedia

După ce a apostrofat în repetate rânduri Chişinăul pentru că nu este loial Kremlinului, purtătoarea de cuvânt a Miisterului de Externe din Federaţia Rusă a început să ofere lecţii despre limba vorbită pe teritoriul Republicii Moldova. Maria Zaharova a declarat că limba care se vorbeşte în ţara noastră trebuie să se numească „limba moldovenească” şi a acuzat România de ocuparea Basarabiei până în 1940.

Într-o postare pe canalul său de Telegram, Maria Zaharova s-a arătat deranjată de declaraţia Ministerului de Externe de la Bucureşti care a salutat decizia Parlamentului de la Chişinău privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu glotonimul „limba română”. Mai mult, Zaharova susține că „limba moldovenească” ar fi un simbol de autoidentificare a locuitorilor Republicii Moldova.

„Renunțând la limba moldovenească, actualul regim de la Chișinău abordează întrebarea: a cui este acum Basarabia (care până la 1940 a fost ocupată de România) și cui aparțin pământurile de la Nistru (care până la 1940 intrau în componența Ucrainei)? Acum limba moldovenească într-un mod paradoxal, oficial, s-a păstrat doar în Transnistria. Dacă se dorește transcrierea limbii, atunci ar trebui să urmeze logica istorică numind limba română drept limba moldovenească și nu viceversa”, a conchis Zaharova care a ținut să facă referire și la niște „adevăruri istorice”, blamând existența până la sfârșitul secolului XVIII a limbii române.

Proiectul, care face referire la necesitatea implementării unei hotărâri a Curții Constituționale din anul 2013 care a statuat că limba de stat a Republicii Moldova este limba română, a fost adoptat în lectura a doua cu votul a 58 de deputați la 16 martie curent.

Principalul argument este hotărârea Curții Constituționale din 5 decembrie 2013, prin care sintagma „limba moldovenească” a fost modificată în „limba română”. Implementarea acestei hotărâri presupune modificări atât în textul altor hotărâri, cât și în Constituție.

Legiferării limbii române s-a opus opoziţia pro-rusă, care a organizat o acţiune de protest în faţa Curţii Constituţionale.

Anticoruptie.md
20/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii