Răspunsul Chișinăului pentru Tiraspol. Separatismul, pedepsit cu închisoarea

Anticoruptie.md
02/02/2023
Sursa: CIJM

Deputații au aprobat, în lectura a doua, PROIECTUL de lege care are scopul de a îmbunătăți cadrul normativ în domeniul securității statului. În acest sens, a fost modificat Codul penal, pentru combaterea riscurilor și amenințărilor, generate de acțiunile informativ subversive ale serviciilor speciale străine în raport cu Republica Moldova, dar orice încercări de promovare și de alimentare a separatismului. Decizia vine la două zile după ce pretinsa administrație de la Tiraspol și-a exprimat dezacordul față proiectul de lege care, „ar pune în pericol soarta negocierilor”.   .

Conform autorilor inițiativei legislative, necesitatea stabilirii și aplicării unui sistem de măsuri juridice și penale pentru manifestările care atenuează la integritatea, suveranitatea și securitate statului reiese din specificul situației actuale, în contextul asigurării naționale.

Documentul prevede completarea Codului penal cu noțiuni, care incriminează faptele conexe infracțiunilor de spionaj și de trădare de patrie. Astfel, va fi sancționată penal inițierea, organizarea sau constituirea pe teritoriul țării noastre a structurilor informative ilegale. Totodată, vor fi trase la răspundere penală persoanele care vor instiga alte persoane să comită acțiuni care dăunează suveranității, independenței, inviolabilității teritoriale, securității statului sau capacității de apărare a Republicii Moldova.

Codul penal va mai fi completat cu o nouă componentă de infracțiune, și anume acțiunile săvârșite cu scopul de a separa o parte din teritoriul Republicii Moldova, precum și distribuirea informațiilor care incită la astfel de acțiuni. Au fost instituite pedepse aspre, care încep de la  35 la 75 mii lei pentru incitarea la separatism și se încheie cu închisoarea de la 6 la 12 ani sau amendă de la 600 la 750 mii lei pentru finanțarea încercărilor de a separa o parte din teritoriul Republicii Moldova.

Proiectul de lege a fost votat, în a doua lectură, de 60 de deputați.

Anticoruptie.md
02/02/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii