Răsturnare de situaţie în statistica vaccinărilor la Covid-19. Mii de moldoveni ar fi primit certificate de vaccinare fără ca să primească vaccinul

Julieta Saviţchi
05/09/2021

Mii de moldoveni ar fi primit certificate de vaccinare anti-Covid, fără ca să fie vaccinaţi în realitate. Acest lucru s-ar fi întămplat din cauza corupţiei din sistemul sanitar. Declaraţii în acest sens au fost făcute de ministra Sănătăţii, Ala Nemerenco, în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune Jurnal TV.

Ala Nemerenco susţine că printre cei care au beneficiat de certificate medicale false sunt şi lucrători medicali. „Lucrurile acestea s-au început exact când s-a început procesul de vaccinare, probabil că s-au terminat medicii și au trecut la populația mai largă. Aceste scheme au fost inițiate inițial la un preț mai mic, apoi prețul a crescut. Am inițiat o anchetă internă la minister. Am depistat mii de suspecții pe aceste cazuri în care avem numele pacientului, registratorului, toată informația a fost prezentată CNA. Am rugat să intervină și alte structuri și am colaborat și cu SIS. Avem informații cu numele medicilor, asistenți medicali, centre din raioane, în care acest business a fost pus pe roate în care au fost conectate registratorii, asistenții medicale cu scheme conduse de oameni din lumea interlopă, noi avem numele și sunt transmise ofițerilor”, a declarat funcţionara.

Totodată, ministra Sănătăţii a acuzat organele de anchetă că nu au luat atitudine pentru a opri fenomenul din start. „CNA a cam frânat, nu s-a autosesizat, nu a considerat o problemă de mare importanță. Deci, noi am lucrat pe emiterea certificatelor, cui le-au emis e deja alt subiect, sunt mii, cunoaștem nume de familie. Toate aceste persoane riscă de la 2 la 7 ani de închisoare”, a spus Nemerenco.

Ala Nemerenco a declarat recent că trei persoane care figurau ca vaccinate au decedat după ce s-au infectat cu Covid-19. Doi dintre decedaţi erau de vârstă înaintată şi sufereau de mai multe boli grave. Cel de al treilea caz se investighează, inclusiv dacă persoana respectivă a făcut anticorpi după vaccinare.

Ministra Sănătăţii a anunţat că se va propune întroducerea amenzilor de jumătate de milion de lei pentru cei care vor elibera sau vor beneficia de certificate de vaccinare contrafăcute.

Conform statisticilor, până în prezent 703.885 de moldoveni au primit două doze de vaccin anti-Covid.

Julieta Saviţchi
05/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii