Reacția Maiei Sandu, după decizia CC: „La anticipate sau la referendum oamenii vor decide viitorul lor”

Marcela Meglei
23/02/2021

După ce magistrații Curții Constituționale au declarat neconstituțional decretul privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier, președinta Maia Sandu a declarat într-un briefing de presă că va merge până la capăt pentru a declanșa alegerile anticipate, chiar cu riscul de a fi demisă prin organizarea unui referendum. „La anticipate sau la referendum oamenii vor decide viitorul lor și al țării”, a spus șefa statului.

„Am luat act de decizia CC. Într-o situație de normalitate, ar fi de înțeles. Acum avem o situație similară cu cea de la sfârșitul anului 2015 începutul anului 2016, atunci când oligarhul Plahotniuc și-a încropit o majoritate parlamentară de buzunar. Sper că ne amintim foarte bine ce s-a întâmplat cu țara în perioada statului capturat. După ce președintele Timofti a fost impus să desemneze candidatura acelei majorități - am văzut că statul a fost capturat. S-au folosit instituțiile statului pentru scheme de corupție, anulare de alegeri, a urmat izolare internațională etc. Au fost necesari ani de luptă pentru decapitarea acelui regim. Dar dezoligarhizarea nu a fost posibilă pentru că în Parlamentul actual, ales după regulile lui Plahotniuc, nu au ajuns suficienți deputați care să vrea să curețe statul de influențe oligarhice.

Eu nu-i cred pe acești oameni care spun că vor să salveze țara. Dacă voiau asta cu adevărat - ar fi alocat bani în bugetul de stat pentru cumpărarea vaccinului antiCOVID19. E vorba de bugetul votat de PSRM și Partidul Șor. În acest Parlament nu există 51 de deputați care să susțină lupta împotriva corupției”, spune Maia Sandu.

Ea le cere deputaților să dea dovadă de curaj. „Totul are o limită, iar Moldova are nevoie de un nou Parlament, de un Guvern de profesioniști, susținut pe termen lung, nu de conjunctură. Oamenii știu că există o singură soluție - alegerile anticipate. Eu le-am promis oamenilor că vom face ordine. Pentru asta am obținut voturile. Nu am să stau să mă uit cum frăția penalilor semnează alianțe pentru păstrarea fotoliilor și intereselor. Nu sunt prizonierul funcțiilor, nu voi fi un președinte comod așa cum vor cei certați cu legea.

Deputaților care nu sunt prinși în mrejele clanurilor mafiote le cer un pic de curaj și asumare. Curajul de a merge în alegeri anticipate și asumarea că nimic bun nu mai poate ieși din această structură parlamentară. Nu avem dreptul să permite recapturarea instituțiilor statului. Poporului este deținătorul real al puterii în stat și este cel care poate să tranșeze această situație. La anticipate sau la referendum oamenii vor decide viitorul lor și al țării”, a conchis Maia Sandu.

Marcela Meglei
23/02/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii