Reacție a lui Aureliu Ciocoi după ce Maia Sandu l-a numit premier interimar

Cornelia Cozonac
03/01/2021

Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, dă asigurări că va face totul ca Guvernul Republicii Moldova să funcționeze bine și în interesul cetățenilor Republicii Moldova. Oficialul a scris un comentariu pe pagina de Facebook a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene,  după ce președintele Maia Sandu l-a numit în funcția de prim-ministru interimar. 

Aureliu Ciocoi menționează că încă se mai află în autoizolare la domiciliu, după ce a făcut o fornmă ușoară de COVID-19, dar va face totul ca să-și îndeplinească obligațiunile ce-i revin conform funcției preluate. Pemierul interimar a precizat că în scurt timp va informa opinia publică despre acțiunile imediate care vor fi întreprinse.

“Republica Moldova trece printr-o perioada dificilă, cu mai multe crize care se suprapun. Înțeleg complexitatea situației și nevoia ca țara să fie guvernată eficient indiferent de situația politică. În acest sens, chiar dacă mai sunt în autoizolare la domiciliu, am acceptat propunerea doamnei Președinte Maia Sandu de a exercita interimatul funcției de Prim-ministru al Republicii Moldova. Vă asigur, că voi face totul ca Guvernul Republicii Moldova să funcționeze bine în interesul cetățenilor Republicii Moldova. În scurt timp voi informa opinia publică despre acțiunile imediate care vor fi întreprinse”, a scris premierul interimar Aureliu Ciocoi, pe pagina de facebook a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. 

Ministrul Afacerilor Externe, Aureliu Ciocoi, a fost desemnat prin decret prezidențial să exercite funcția de premier interimat al Republicii Moldova, după ce fostul premier Ion Chicu a refuzat să-și mai continue mandatul în exercițiu. 

„În condițiile în care premierul demisionar Ion Chicu a refuzat să asigure interimatul, până la numirea unui nou Guvern, Președintele, conform Constituției, numește premierul interimar, în mod obligatoriu, din rândul miniștrilor. Azi am semnat decretul de numire în calitate de premier interimar a domnului Aurel Ciocoi, ministrul în exercițiu al Afacerilor Externe și Integrării Europene”, a anunțat Maia Sandu.

Aureliu Ciocoi a fost ministru de Externe de două ori în Guvernul Chicu, iar anterior a fost consilier al lui Igor Dodon.

Aureliu Ciocoi este diplomat de carieră, a deținut funcții de conducere în Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și a fost ambasador al Republicii Moldova în Germania, China și SUA.

El a fost rechemat din funcția de ambasador al Moldovei în SUA la cererea lui Vladimir Plahotniuc, după ce a participat la o reuniune a diasporei  moldovenești în SUA.  

Mai multe detalii despre cariera și averea lui Aureliu Ciocoi citiți într-o anchetă jurnalistică a CIJM.  

Cornelia Cozonac
03/01/2021

Comentarii