Reducerea birocrației: rapoarte mai scurte și mai puține

Anticoruptie.md
11/11/2023
simbol

Antreprenorii, în special cei care activează în domeniile agricol, industriei și energeticii vor depune, începând cu anul 2024, cu 15 rapoarte mai puțin la Biroul Național de Statistică (BNS) și Serviciul Fiscal de Stat (SFS). În acest fel, companiile vor reduce costurile administrative și vor economisi 684 de mii de ore de muncă.

Potrivit Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, pe lângă rapoartele ce vor fi eliminate, alte nouă rapoarte vor fi digitalizate, iar 14 - optimizate, fiind redus conținutul lor, periodicitatea depunerii sau numărul de antreprenori care trebuie să le prezinte. Doar în cazul unui singur raport prezentat la BNS - Raportul nr. 1-tic „Situația utilizării produselor de tehnologie informațională și comunicații”, acesta va fi depus de 7,800 de întreprinderi față de 12,400 de entități.

„Simplificarea poverii de raportare este o acțiune-cheie în combaterea economiei informale și includerea cât mai multor antreprenori în circuitul economic oficial”, scrie autoritatea. Totodată, prin acțiunile întreprinse, autoritățile își propun să contribuie la transformarea Republicii Moldova într-o „țară de top pentru atragerea investițiilor și inițiere de afaceri”. 

În prezent, antreprenorii trebuie să depună un total de 92 rapoarte fiscale și statistice (59 la BNS și 33 la SFS).

Reforma a fost implementată în coordonare cu BNS, SFS, cu suportul USAID Moldova în cadrul proiectului MISRA.

Anticoruptie.md
11/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii