Reflectarea alegerilor, începută cu stângul. Consiliul Audiovizualului: „De data aceasta, fără sancțiuni”

Anticoruptie.md
29/09/2023
Sursa: CA

Mai multe posturi de radio și televiziuni nu au respectat pct. 38 și pct. 43 din Regulamentul privind reflectarea alegerilor de către instituțiile mass-media, adoptat de Comisia Electorală Centrală (CEC). Aceste prevederi se referă la faptul că furnizorii trebuie să asigure accesul persoanelor cu dizabilități de văz sau auz la cel puțin o ediție pe săptămână a rubricii speciale „Electorala – 2023” și trebuie să realizeze rubrica „Electorala – 2023 ”. Constatarea se cuprinde în cel de-al doilea Raport de monitorizare  privind reflectarea alegerilor locale generale din 05 noiembrie 2023.

Consiliul Audiovizualului (CA) a aprobat, în ședința din 29 septembrie, cel de-al doilea Raport de monitorizare privind reflectarea alegerilor locale generale din 05 noiembrie 2023 de către posturile TV și radio ale căror declarații privind politica editorială pentru reflectarea alegerilor locale generale au fost aprobate de CA. Perioada supusă controlului: 18-24 septembrie 2023.

Monitorizarea principalelor buletine de știri ale zilei a arătat că 8 posturi de televiziune și radio din cele 42 de servicii media monitorizare nu au respectat pct. 38 și pct. 43 din Regulamentul privind reflectarea alegerilor de către instituțiile mass-media, adoptat de Comisia Electorală Centrală (CEC). Aceste prevederi se referă la faptul că furnizorii trebuie să asigure accesul persoanelor cu dizabilități de văz sau auz la, cel puțin, o ediție pe săptămână a rubricii speciale „Electorala – 2023” și trebuie să realizeze rubrica „Electorala – 2023 ”. Totodată, 34 servicii media nu au admis abateri de la lege. În același timp, 13 posturi care la monitorizarea precedentă nu au avut rubrica „Electorala”, s-au corectat și au inclus-o în buletinele de știri.

În cadrul ședinței, CA nu a aplicat sancțiuni furnizorilor de servicii media, dar a subliniat necesitatea asigurării respectării prevederilor privind reflectarea alegerilor.

Anticoruptie.md
29/09/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii