Refugiaţii din Ucraina, cu drept la asistenţă medicală gratuită. Cine va acoperi cheltuielile

Anticoruptie.md
05/03/2023
CIJM

Persoanele refugiate din Ucraina în Republica Moldova pot benefia la egalitate cu moldovenii asiguraţi de servicii medicale. Cheltuielile pentru serviciile medicale sunt oferite refufiaţilor ucraineni de trei organizaţii internaţionale, care au încheiat noi acorduri de colaborare cu Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM). 

Astfel, refugiaţii ucraineni au acces gratuit la asistență medicală urgentă, asistență medicală primară și la examenul medical din motive de sănătate publică.

UNICEF a transferat pe conturile CNAM 21.000.000 de lei pentru rambursarea cheltuielilor pentru serviciile medicale prestate copiilor ucraineni până la 18 ani pe parcursul anului. Bugetul estimat pentru asistența medicală destinată în 2023 copiilor din Ucraina beneficiari de protecție temporară este de aproape 21 de milioane de lei.

În baza acordului cu Organizaţia Internaţională a Migraţiei vor fi acoperite cheltuielile ce țin de serviciile de dializă acordate în condiții de ambulatoriu și staționar de către prestatorii încadrați în sistemul de asigurare obligatorie de asistență medicală. În acest scop, pe conturile CNAM au fost transferate 260 de mii de dolari.

Fondul Națiunilor Unite pentru Populație a transferat 4 milioane 363 de mii de lei pentru serviciile medicale de urgență spitalicești prestate femeilor cu vârste între 18 și 55 de ani, pe parcursul anului 2021.

Amintim că, în luna ianuarie a anului curent, Guvernul a aprobat un proiect de hotărâre potrivit căruia în Republica Moldova a fost introdusă, de la 1 martie, protecţia temporară a persoanelor strămutate din Ucraina pe o perioadă de un an. Astfel, refugiaţii din Ucraina au acces la măsuri și servicii de asistență socială finanțate de organizații internaționale și beneficiază de mai multe drepturi. Printre acestea se numără accesul la studii și educație, încadrarea în câmpul muncii fără necesitatea de a obține permisul de ședere provizorie în scop de muncă, accesul la asistență medicală primară și de urgență, etc.

 

Anticoruptie.md
05/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii