Regiunea transnistreană în 2023: persecuția politică, libertatea de exprimare și de circulație sever limitate

Mihaela Cibotaru
08/12/2023
Promo-LEX

Pe fundalul persistenței persecuției politice și limitării libertăților în regiunea transnistreană, care au marcat situația pe malul stâng a Nistrului în anul curent, pandemia de COVID-19 și războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei au intensificat măsurile restrictive ale autorităților din regiune, „evidențiind caracterul autoritar și represiv al regimului”. Aprecierea aparține Asociației Promo-LEX, care a prezentat, vineri, un raport privind drepturile omului în regiunea transnistreană.

Autorii raportului subliniază existența multor cazurilor în care persoanele sunt vizate pentru opiniile sau acțiunile lor politice, precum și sunt supuse practicilor de tortură și tratamente inumane aplicate de structurile transnistrene și forțele militare ruse. Cel mai sonor și tragic caz care a avut loc în regiune a fost omorul, în iulie curent, a liderului opoziției de la Tiraspol Oleg Horjan, „una dintre puținele persoane publice care au avut curajul să invoce abuzurile comise în stânga Nistrului”.

„Administrația de facto, susținută de Federația Rusă, continuă să introducă și aplice „legi” represive, creând un climat de frică și intimidare”, scrie în raport. Totodată, în regiune sunt continuu și sistemic încălcate drepturile omului, fiind aplicate condamnarea abuzivă și detenția excesivă. Promo-LEX constată că nu au fost înregistrate evoluții esențiale în cazurile activiștilor Victor Pleșcanov și Vadim Pogorlețchi, condamnați ilegal, în 2022, pentru critici la adresa administrației din regiune sau a invaziei ruse în Ucraina. Între timp, situația medicală a lui Victor Pleșcanov s-a agravat, el fiind diagnosticat cu o maladie oncologică.

Promo-LEX menționează că, și în 2023, și-a păstrat intensitatea fenomenul încălcării dreptului la libera circulație în regiune. Interzicerea accesului în regiunea transnistreană a fost favorizat de consolidarea infrastructurii posturilor de control și deficiențele în activitatea misiunii de pacificare. În anul curent, activistul civic Anatol Mătăsaru a fost reținut de militarii ruși din cadrul misiunii de pacificare din apropierea localității Gura Bâcului, pentru o pretinsă filmare neautorizată pe perimetrul postului, iar fotojurnalista Elena Covalenco a fost anunțată că-i este restricționat accesul în regiune, pentru trei ani, fiind declarată „indezirabilă” în stânga Nistrului.

„Acțiunile date au un caracter premeditat, cu scopul de a descuraja libera exprimare și opiniile critice la adresa exponenților regimului ilegal sau a celor care controlează acest teritoriu și influențează negativ soarta locuitorilor”, constată autorii raportului. Potrivit lor, autoritățile de la Chișinău au răspuns adesea tardiv și ineficient la încălcările drepturilor omului din regiune. Totodată, nu a fost inițiat niciun proces prin care să se poată identifica un mecanism eficient de sancționare a persoanelor responsabile de comiterea abuzurilor și încălcarea drepturilor fundamentale, fără care nu vor putea fi oprite efectele negative ale fenomenului impunității, de care beneficiază reprezentanții administrației de facto de la Tiraspol.

Asociația Promo-LEX recomandă obținerea accesului liber în regiunea transnistreană pentru apărătorii drepturilor omului și jurnaliști și promovarea vizitelor de lucru și de monitorizare în regiune ale experților și raportorilor speciali ONU și a mecanismelor Consiliului Europei. Totodată, este necesară dezvoltarea capacităților Biroului politici de reintegrare în monitorizarea situației și în realizarea acțiunilor orientate spre asigurarea respectării drepturilor omului în regiune și elaborarea, până la sfârșitul anului 2024, a unui mecanism de colaborare interinstituțională între autoritățile constituționale ale Republicii Moldova, organizații internaționale și ONG-uri pentru a coordona eforturile de monitorizare și intervenție în cazurile de încălcare a drepturilor omului în regiunea transnistreană.

Mihaela Cibotaru
08/12/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii