Reguli noi pentru notari. Ce presupune proiectul de lege ce va modifica activitatea notarială

Mădălin Necșuțu
12/01/2022

Notarii nu vor mai putea face schimb de locații între cabinetele lor notariale, conform unui proiect de lege aprobat miercuri de către Guvern și care va fi înainte spre votare în curând Parlamentului Republicii Moldova.

„Prin această intervenție se va consolida prevederea actuală, potrivit căreia schimbarea teritoriului de activitate între notari nu este permisă”, se arată în nota de argumentare a proiectului discutat, miercuri, în ședința de guvern.

De asemenea, se propune ca notarul să depună jurământul și în fața Președintelui Camerei Notariale, nu doar în faţa Comisiei de licenţiere şi a ministrului Justiţiei. La fel, se propune ca ședința extraordinară a Adunării Generale a Notarilor să poată fi convocată, inclusiv de către Președintele Camerei Notariale. 

Legea cu privire la organizarea activității notarilor va fi completată de asemenea cu o prevedere care va permite ca membrii Consiliului să beneficieze, pentru fiecare şedinţă la care vor participa, de o indemnizaţie echivalentă cu a treia parte din salariul mediu pe economie, dar nu mai mult decât pentru trei şedinţe pe lună.

Aceasta va fi achitată de către Camera Notarială. În același timp, proiectul prevede ca notarii să răspundă disciplinar, dacă absentează de la două ședințe convocate consecutiv, ale Adunării Generale a Notarilor sau ale altui organ colegial la care au fost aleși, numiți sau delegați.

Mădălin Necșuțu
12/01/2022Become a Patron!

Comentarii