Remanieri // Mult criticatul Volconovici a fost înlocuit cu Ciubuc de la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură

Anticoruptie.md
18/09/2018
Anticoruptie.md

Înainte de alegeri, Partidul Democrat a decis să mazilească miniştrii ineficienţi cu alţii mai buni, cu rezultate. Unul dintre ministerele care a necesitat primeniri a fost cel al Agriculturii, Mediului şi Dezvoltării Regionale. Liviu Volconovici, criticat de Pavel Filip pentru problemele legate de căminele Universităţii Agrare de Stat din Moldova şi pentru cele din domeniul irigaţiei, a fost înlocuit cu Nicolae Ciubuc, director la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultura.

Nicolae Ciubuc, în opinia lui Vladimir Plahotniuc, este „un bun cunoscător al problemelor din domeniul agriculturii, un manager care şi-a dovedit deja calităţile în instituţiile publice”.

„Nicolae Ciubuc s-a dovedit a fi un manager foarte bun şi un profesionist cunoscător al domeniului agricol. În acest domeniu, au fost eliminate toate problemele care ţineau de datoriile acumulate încă din 2014 pentru plăţi în agricultură. Acum suntem la etapa în care mergem excelent”, a spus Pavel Filip despre Ciubuc.       

Potrivit CV-ului publicat pe pagina Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA), Nicolae Ciubuc a intrat serviciul public imediat după absolvirea Facultății de Drept a Universității de Stat din Moldova, deţinând funcţii importante atât la AIPA, cât şi în consiliile de administrare a unor întreprinderi de stat.

În 2004–2007, a fost consultant la Direcția Juridică şi Armonizare a Legislaţiei din cadrul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare. În 2007–2010, a fost șef adjunct la Direcția Juridică şi Armonizare a Legislaţiei din cadrul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare. În 2010–2016, a fost director adjunct la AIPA. În 2016 a fost numit director interimar al Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură.

Ciubuc mai deține funcții în consiliile de administrare a două întreprinderi de stat. Din 2008 până în prezent, este președinte al Consiliului de administrație ÎS „Centrul de standartizare și experimentare a calității producției din conserveˮ, iar din 2014 este membru al Consiliului de administrație SA „Franzeluțaˮ.

Conform declarației despre venituri și proprietate, deținând funcția de director adjunct al AIPA, Ciubuc a înregistrat în 2015 venituri din salariu în valoare de 111 mii de lei, iar alte 79 de mii a obținut pentru calitatea de reprezentant al statului în consiliul de administrație al SA „Franzeluța” și al Centrului pentru Standardizare și Experimentare a calității producției. El a mai declarat o locuință de 108 metri pătrați, un garaj, o construcție accesorie și un teren pentru construcții, toate obținute în 2014.

Comisia Națională de Integritate a inițiat în 2014 un control sub aspectul eventualei nedeclarări a veniturilor și proprietății de către Nicolae Ciubuc după ce a scris presa că acesta locuia într-un imobil de lux și conducea un automobil BMW, ambele bunuri fiind nedeclarate.

Nicolae Ciubuc l-a înlocuit în această funcţie pe Liviu Volconovici, criticat de premierul Filip pentru problemele legate de căminele Universității Agrare de Stat din Moldova, care urmează să fie atribuite unei companii de construcții. Filip a mai semnalat problemele legate de staţiile de irigare, pentru care se cheltuiesc o groază de bani, dar nu funcţionează.

Anticoruptie.md
18/09/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii