REPORTER CIJM/S-au plâns și s-au despărțit. Adunarea Judecătorilor, fără rezultate

Tatiana Gherța
17/03/2023
Sursa: CIJM

După 4 ani și mai multe tentative de a convoca Adunarea Generală a Judecătorilor, forul magistraților a adunat numărul sufiecient de participanți. De această dată ședința este una deliberativă, fiind asigurată prezența a 330 de judecători. Pe ordinea de zi sunt două subiecte: aprobarea modificărilor cuprinse în Regulamentul cu privire la funcționarea Adunării Generale a Judecătorilor și alegerea membrilor permanenți ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din rândul judecătorilor.

UPDATE Ora 15.00: Propunerea de întrerupere a Adunării Generale a Judecătorilor a fost votată, respectiv și votarea membrilor CSM rămâne pe lista de așteptare. Pauza a fost anunțată până pe 28 aprilie.

UPDATE Ora 14.30:  Adunarea Generală a Judecătorilor ar putea lua o pauză pe un termen nedefinit, la sugestia președintelui Adunării, Anatol Țurcanu. Magistratul a criticat  reformele în justiție. Țurcanu solicită finalizarea procesului de pre-vetting pentru a încheia procedura de selectare a tuturor magistraților, la toate nivelurile de instanță.

UPDATE Ora 13.30: Liliana Catan, judecator CSJ, unul dintre magistrații care a depus cerere de demisie, a menționat că „de-a lungul timpul ni s-a spus ca judecătorului trebuie să i se dea cu bățul în cap, că suntem agramați. Oameni buni, este dezastru. Suntem acuzați de sabotaj. I-aș sfătui sa deschidă dex-ul sa vadă ce e sabotaj. Astăzi m-am văzut nevoită să plec, deoarece toate legile care au fost pronunțate în ultima vreme au fost în defavoarea sistemului judecătoresc. Azi plec cu demisie onorabilă. Suntem supuși bătăii de joc publice. Am analizat foarte atent modul în care s-a desfășurat pre-vettingul și interviul persoanelor non-judecatori. Este bătaie de joc și este vădit. Nu poate fi batjocorit judecătorul intr-un stat numit democratic. Acum vorbim deschis despre o capturare a justiției. Dezmățul pornit în justiție nu e pornit de ieri și alaltăieri și nu de actuala guvernare. Dezmățul s-a pornit când s-au făcut numiri pe ușa din spate a Parlamentului”.

UPDATE Ora 11.30: Magistrații discută despre problemele din sistem. Aceștia declară că dosarele cu privire la îmbogățire ilicită se pornesc fără acordul CSM.

"Luni e ultima zi, plec în demisie. Dar am preferat sa vin aici să dau darea de seama. Cunoașteți bine, pandemia a creat mari probleme. În ultima perioadă, colegii au remarcat, nu s-au făcut acțiuni din partea CSM. Când ne-a expirat termenul la CSM, am depus cerere de demisie. Având în vedere ca am rămas 7 persoane, am hotărât să mai rămânem. Lucrăm până la intervenirea succesorului. Curtea Constituțională a spus că legea e corectă, dar ne-a limitat competențele. Am insistat pe lângă trei Guverne sa se propună rezerva judecătorului. Asta nu poate fi aplicat la momentul actual. Am propus modificarea acestei sintagme, dar nu am fost ascultați. Nu s-a acceptat. Recunosc, cu toată responsabilitatea, fiecare nu poate să-și aprecieze activitatea. Nu sunt persoane care sa spună că am făcut bine sau rău. M-am străduit mereu să văd în fața mea o persoană. Recunosc că au fost comise și greșeli, dar nu e persoană care să nu greșească", a declarat Victor Micu.

Micu a fost întrebat de ce CSM nu a aplicat prevederea cu privire la revizuirea numărului judecătorilor și cum apreciază activitatea Inspecției judiciare și acțiunile sale de intimidare a judecătorilor. Totodată, a fost abordată problema salarizării în cazul asistenților și grefierilor.

„Întotdeauna am spus că acești angajați trebuie să fie remunerați corespunzător. Salariul grefierilor este în jur de 6 - 7 mii de lei, consider că e un salariu mizer. Am făcut demers la toate ministerele. Toți au spus că situația e deplorabilă și cu asta s-a finalizat”, a răspuns Micu.

UPDATE Ora 10.30 Judecătoarea Victoria Sanduța a cerut audierea raportului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru a afla ce s-a întâmplat în ultimii 4 ani și care au fost cauzele blocajului.

Președinte al ședinței a fost ales Anatol Țurcanu, care a acumulat 145 de voturi. Secretar al adunării este magistratul Gheorghe Balan.

Din motive tehnice nu a fost intonat imnul de stat. Judecătorii s-au ridicat în zadar în picioare, după care au râs când au aflat că sunt probleme tehnice.

 

Tatiana Gherța
17/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii