Reprezentantul Gazprom a epuizat subiectul gazelor naturale și a procedat la denunțarea „problemelor de sistem” în Moldova

Ilie Gulca
28/11/2021
Secretarul de presă al Gazprom, Serghei Kuprianov. Foto: kommersant.ru

După ce Moldovagaz a achitat datoria curentă față de Gazprom pentru octombrie-noiembrie, secretarul de presă al gigantului rusesc, Serghei Kuprianov, a procedat la denunțarea „problemele de sistem” pe care le-ar avea Republica Moldova în domeniul energetic. Comentatorul politic Vladimir Socor a menționat că Gazprom acționează deja pentru a sprijini interesele geopolitice ale Kremlinului în regiune.

„Gazprom a confirmat achitarea de către Moldova a plăților curente pentru gazele naturale. Holdingul rusesc a manifestat bunăvoință și a acordat o amânare pentru plățile curente deși a avut un motiv întemeiat să oprească furnizarea de gaze naturale. Problema a fost rezolvată”, a spus secretatul de presă al Gazprom, Serghei Kuprianov, citat de agenția rusească TASS. 

Acesta a mai declarat că Gazprom contează pe faptul că partea moldovenească va întreprinde măsurile necesare pentru normalizarea situației și va asigura îndeplinirea stabilă a obligațiilor contractuale față de furnizor în valoare deplină.

„Însuși faptul că pentru achitarea plăților curente au fost necesari bani din bugetul de stat denotă probleme de sistem în domeniul energetic al Moldovei. Prin urmare, criza neachitării pentru consumul de gaze naturale ar putea să se repete”, a mai subliniat reprezentantul holdingului rusesc de gaze.

„Toată această săptămână, autoritățile moldovenești au raportat public cum salvează ele țara și întreprind acțiunile necesare pentru alocarea banilor necesari achitării datoriei curente față Gazprom. Acestea nu sunt fapte eroice. Este normal să plătești conform contractului”, a adăugat Kuprianov.

Trebuie spus că Moldova este o piață relativ mică pentru Gazprom – menționează comentatorul Vladimir Socor într-o analiză pentru Fundația Jamestown – cu un consum anual în medie de aproximativ 3 miliarde de metri cubi în condițiile unui contract pe termen lung.

„Din această cifră, totuși, teritoriul controlat de autoritățile constituționale (malul drept al Nistrului) consumă doar 1 miliard de metri cu pe an, în timp ce Transnistria, controlată de Rusia, consumă două miliarde de metri cubi pe an, pentru care nu plătește nimic”, detaliază el.

Prin urmare, Vladimir Socor a indicat că Gazprom acționează pentru a sprijini interesele geopolitice ale Kremlinului, urmărind două obiective:

„1. Păstrarea unui instrument de influență asupra Moldovei prin monopolul furnizării de gaze și 2. Menținerea unui proto-stat viabil din punct de vedere economic în Transnistria ca pârghie de presiune asupra Moldovei și avanpost pentru trupele ruse. Transnistria, de asemenea, face posibil ca Rusia să monopolizeze aprovizionarea cu energie electrică a Moldovei de pe malul drept prin termocentrala Inter-RAO UES de pe malul stâng, alimentată cu gazul Gazprom”, afirmă expertul.

Pe 22 noiembrie, Gazprom a informat Republica Moldova despre posibilitatea suspendării furnizării gazelor naturale, în decurs de 48 de ore, din cauza neachitării plăților curente conform contractului în vigoare.

Datoria Moldovagaz față de Gazprom pentru octombrie–noiembrie a constituit 74.278.446 de dolari SUA.

Această datorie s-a creat din cauza achiziționării gazelor naturale în octombrie la preț de peste 790 de dolari pentru o mie de metri cubi, iar tariful aplicat pentru luna octombrie nu a acoperit diferența”, a mai spus el.

Pe 24 noiembrie, holdingul rusesc a anunțat că nu a recepționat plata curentă pentru gazele naturale furnizate Republicii Moldova în octombrie–noiembrie curent, iar cele 48 de ore oferite pentru efectuarea plății urmau să expire.

În aceeași zi, gigantul rusesc a decis să acorde Moldovei un răgaz până pe 26 noiembrie pentru a permite Parlamentului de la Chișinău să adopte modificări la buget pentru a aloca Moldovagaz 1,4 miliarde de lei pentru a efectua plata către Gazprom.Pe 26 noiembrie, Moldovagaz a achitat plățile curente pentru consumul de gaz pentru octombrie–noiembrie curent. 

Ilie Gulca
28/11/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii