Republica Moldova a fost obligată să plătească în total aproape 22 milioane de euro în urma condamnării la CEDO

Irina Odobescu
26/01/2022
Foto: apador.org

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) condamnă cel mai des Republica Moldova pentru violarea dreptului la un proces echitabil. În total, Republica Moldova a fost obligată să plătească aproape 22 milioane de euro în 24 de ani în urma condamnării de Înalta Curte. Datele au fost prezentate, miercuri, de experții Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) în cadrul lansării notei analitice „Republica Moldova la CEDO în 2021”.

În 2021, CEDO a înregistrat 630 de cereri îndreptate împotriva Moldovei, cu 20% mai multe decât în 2020. La 31 decembrie 2021, 1.038 de cereri moldovenești așteptau examinarea. După estimările experților CRJM, 92% dintre acestea au șanse mari de succes. 

„Moldovenii s-au adresat la CEDO în 2021 de trei ori mai des decât media europeană. Aceste 630 de cereri sunt raportate la numărul populației. Republica Moldova se află pe locul 12 în acest sens dintre cele 47 de state membre ale Consiliului Europei ”, a declarat consilierul juridic CRJM, Daniel Goinic.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a adoptat 68 de hotărâri și 40 de decizii contra Republicii Moldova în 2021. 13 dintre acestea se referă la regiunea din stânga Nistrului unde a fost condamnată Federația Rusă. CEDO a constatat 69 de violări de către Republica Moldova în 2021. 

Cele mai frecvente tipuri de violări, în cazul Republicii Moldova din 1997 până în 2021, se referă la neexecutarea hotărârilor judecătorești, maltratarea și anchetarea inadecvată a maltratării și deceselor și detenția în condiții proaste.

„Condamnările la CEDO, mai ales dacă tipologia cererilor se repetă, vorbesc despre disfuncțiile în sistemul judecătoresc. Încălcarea drepturilor omului întotdeauna este o consecință a faptului că organele care trebuie să protejeze drepturile nu își fac treaba. Sistemul de justiție și procurorii trebuie să muncească și să respecte legea și trebuie să îmbunătățim condițiile de detenție”, a declarat președintele CRJM, Vladislav Gribincea, la lansarea notei analitice.

Peste 70% din cele 70.000 de cererile aflate la CEDO sunt îndreptate împotriva a patru state – Federația Rusă, Turcia, Ucraina și România. Republica Moldova ocupă locul 11 din 47 la acest capitol.

Cehia, Finlanda și Irlanda nu au fost niciodată condamnate la CEDO.

Irina Odobescu
26/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii