Republica Moldova a fost scoasă din lista neagră a UE pentru siguranța aviației

Cornelia Cozonac
25/11/2021
Aeroportul Mărculești

Republica Moldova a fost scoasă din lista neagră a Uniunii Europene pentur siguranța aviației. Această decizie a fost luată de Comitetul UE pentru Siguranța Aviației și a fost anunțată, joi, la Chișinău, de comisara europeană pentru transporturi, Adina Vălean, aflată la Chișinău într-o vizită oficială.   

„Este o coincidență fericită să anunț în această vizită noutatea. Vreau doar să menționez că Guvernul a luat măsurile necesare şi a colaborat cu partenerii europeni pentru a remedia situaţia. Republica Moldova a avut niște lucruri de făcut şi le-a făcut. Putem astăzi să scoatem de pe această aşa-numită „listă neagră” toţi transportatorii aerieni din Republica Moldova, ceea ce le deschide calea să îşi reia zborurile cu destinaţia UE”, a declarat Adina Vălean, în cadrul unei conferințe de presă, susținută împreună cu prim-ministra Natalia Gavriliță.

Prim-ministra Natalia Gavriliță a salutat decizia Comitetul UE pentru Siguranța Aviației,menționând că autoritățile moldovenești s-au angajat să lucreze în continuare la îmbunătățirea situației în zona siguranței aeriene. „Ne vom strădui să atingem un progres similar pentru a fi excluși din „lista neagră” a memorandumului de înțelegere de la Paris privind controlul statului portului”, a declarat șefa Cabinetului de Miniștri.

În anul 2019, Comisia europeană pentru transporturi a stabilit că mai multe companii aeriene înregistrate în Republica Moldova nu ar îndeplini standardele de siguranță. Atunci era vorba de 9 companii aeriene. Doar trei linii aeriene au dreptul să zboare în blocul comunitar: Air Moldova, Fly One şi Aerotranscargo.

În total, 120 de linii aeriene figurează pe lista respectivă, printre care companii din Venezuela, Irak, Nigeria şi Zimbabwe.

Cornelia Cozonac
25/11/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii