Republica Moldova a înregistrat un record al cererilor de azil. Peste 10% din ucrainenii refugiați în Republica Moldova au depus cerere la BMA

Mădălin Necșuțu
05/07/2022
Sursa: BMA Facebook

Peste 8.000 de ucraineni au depus cerere de azil în Republica Moldova, iar peste 77.000 de cetățeni ai Ucrainei se află în prezent în Republica Moldova, a declarat, marți, directorul Biroului de Migrație și Azil (BMA) din cadru MAI al Republicii Moldova, Mihail Vodă. 

„Dacă în regim obișnuit anual, Direcția de Integrare și azil din cadrul Biroului de Migrație și Azil procesa până la 100 de cereri de azil, acum este un record pentru noi. Dar și o provocare ca resurse umană să gestionăm acest proces. De asemenea, au crescut și număr de solicitări pentru obținerea permisului de ședere. Avem o creștere de peste 30% a solicitărilor cetățenilor străini, nu numai cei ucraineni”, a declarat Mihai Vodă în cadrul unui briefing de presă.

Reprezentantul BMA a precizat că Biroul a gestionat trei centre provizorii - la Palanca, Calarașovca și Giurgiulești . Aici, autoritățile statului au acordat asistență tuturor celor care au fugit de războiul din Ucraina.

„Peste 77. 000 de cetățeni ucraineni se află în prezent pe teritoriul Republicii Moldova. Ucrainenii pot și pleca în alte state UE, iar noi am asigurat transferul spre aceste a 1.886 de ucraineni. În prezent, vrem să vedem care sunt necesitățile cetățenilor ucraineni și am lansat un chestionar în acest sens”, a mai spus Vodă.

El a eplicat că prima modalitate de a sta pe teritoriul Republicii Moldova este ca cetățenii ucraineni să se poată află provizoriu în Moldova. A doua modalitate de a sta în Republica Moldova este de a obține un permis de ședere, iar a treia modalitate este de a obține o formă de protecție pe teritoriul Republicii Moldova, ceea ce numim noi azil.

În prezent, peste 65% din numărul total al refugiaților ucraineni sunt cazați numai în Chișinău. Totodată, Vodă a precizat că de la începutul războiul din Ucraina de pe 24 februarie și până în prezent, circa de 720 de cetățeni ucraineni au obtinut permis de ședere, dintre care 80 de ședere permanenta și 640 au obtinut drept de ședere provizoriu.

Peste 500.000 de refugiați ucraineni au tranzitat teritoriul Republicii Moldova de la începutul războiul din Ucraina, în special cei din partea de sud a Ucrainei.

Mădălin Necșuțu
05/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii