Republica Moldova riscă să fie condamnată pentru încălcarea dreptului la educație a unui deținut

Mihaela Cibotaru
19/05/2023
Promo-LEX

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a comunicat Guvernului, pe 12 mai curent, un nou caz, în care a fost încălcat dreptul la educație a unui deținut pe viață. Deși instanța de judecată națională a decis crearea condițiilor pentru continuarea și finalizarea studiilor de către deținut, el nu a reușit să obțină executarea hotărârii.

Reclamantul, care la momentul condamnării nu finalizase studiile medii generale, execută pedeapsa din anul 2005. În anul 2018, el s-a adresat în judecată solicitând crearea condițiilor pentru finalizarea studiilor și instanța i-a dat dreptate, punând în sarcina autorităților această sarcină. În 2019, după ce nu a reușit să obțină executarea hotărârii, deținutul a solicitat repararea prejudiciului, însă „instanțele sesizate au respins pretențiile, considerând că autoritățile și-au îndeplinit obligațiile prin informarea reclamantului despre condițiile de înscriere la liceu și susținerea examenului de bacalaureat”, se arată într-un comunicat al Promo-LEX.

Ulterior, deținutul s-a adresat la CtEDO, unde s-a plâns de încălcarea dreptului la educație, a dreptului la un proces echitabil și a invocat încălcarea articolului 13 al Convenției Europene pentru Drepturile Omului, din motiv că nu a dispus de vreun remediu efectiv prin care să-și exercite drepturile în cadrul procedurii civile.

Potrivit Promo-LEX, Guvernul Republicii Moldova urmează să furnizeze informații cu privire la încălcarea dreptului reclamantului de a avea acces la o instanță (drept garantat de articolul 6 §1 din Convenție), să se expună cu privire la existența încălcării dreptului reclamantului la educație și cu privire la existența unui recurs intern efectiv prin care reclamantul ar fi putut formula plângerile sale.

„Importanța acestei cauze nu se rezumă doar la dreptul la educație, însă reprezintă o chestiune mai largă a respectării drepturilor fundamentale ale persoanelor private de libertate și anume aflate în detenție pe viață”, explică Victoria Donica, avocata Promo-LEX. „Prin acest caz, în privința executării într-un termen rezonabil a hotărârii judecătorești, se pune în lumină necesitatea asigurării unui sistem penitenciar care să respecte demnitatea umană și să ofere tuturor deținuților șanse egale de dezvoltare și reintegrare în societate, inclusiv dreptul la educație”, spune avocata.

Mihaela Cibotaru
19/05/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii