Republica Moldova va accesa 94 de milioane de dolari din programul curent cu FMI

Tatiana Gherța
14/03/2023
captură CIJM

Cea de-a 3-a etapă de evaluare a echipei Fondului Monetar Internațional (FMI) se încheie cu vești bune pentru Republica Moldova. Până la sfârșitul lunii aprilie țara noastră va putea accesa 94 de milioane de dolari din suma totală de 369 de milioane de dolari din programul de creditare cu FMI. Anunțul a fost făcut astăzi în cadrul de către prim-ministrul țării, Dorin Recean și șeful misiunii FMI în Republica Moldova, Ruben Atoyan.

În perioada 1 – 14 martie curent, echipa FMI împreună cu Guvernul și Banca Națională a evaluat perspectivele, evoluția macroeconomică, precum și riscurile economice. Respectiv, potrivit premierului, Dorin Recean, resursele financiare din partea partenerilor de dezvoltare vor ajuta la construirea unei economii reziliente.

„În această vizită curetă am ajuns la un acord ca sa accesăm 94 de milioane de dolari din programul curent din FMI. Guvernul va trebui să mobilizeze resursele pe intern, să avem o guvernare disciplinată, să avem o disciplină finanicară foarte bună. Obiectivul nostru este să susținem climatul instituțional, să țintim mai bine asistența oferită cetățenilor vulnerabili. ”, a declarat premierul.

Șeful misiunii FMI a menționat că autoritățile și-au asumat o agendă ambițioasă de reforme și și-au exprimat interesul de a obține susținere din partea FMI.

„Am finalizat cea de-a treia evaluare în cadrul programului susținut de FMI. Acest acord urmează să fie aprobat de conducerea FMI și Consiliul de directori până la finele lunii aprilie. În urma finalizării evaluării curente, Republica Moldova va putea accesa 94 de milioane de dolari din totalul de 369 de milioane, întreaga sumă a programului până în 2025. În condițiile unui mediu extern incert autoritățile raman ferme.”, a precizat Ruben Atoyan.

A 4-a etapă de evaluare va avea loc în toamna anului curent.

Tatiana Gherța
14/03/2023Follow us on Telegram

Comentarii