Ridicarea imunități lui Ilan Șor, artizanul „furtului miliardului”, decisă azi în Parlament

Mădălin Necșuțu
17/12/2021

Cererile de ridicare a imunității parlamentare pentru deputatul Ilan Șor vor fi examinate vineri de către Parlament. Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a cerut, joi, în Parlamentul Republicii Moldova ridicarea imunității parlamentare a condamnatului în primă instanță și deputatului Ilan Șor în dosarul furtul miliardului.

Ulterior, șefa fracțiunii din Parlament a Partidul Șor, Marina Tauber, a declarat că o astfel de cerere este abuzivă și a invocat comenzi politice. „Noi venim în apărarea și în sprijinul liderului nostru Ilan Șor. Acesta este un circ cu clovnii care au rămas”, a declarat Tauber.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat că din partea Procuraturii Generale au fost depuse nouă cereri privind încuviințarea ridicării imunității. Procuratura a cerut încuviințarea ridicării imunității parlamentare în vederea reținerii, arestării, percheziției și trimiterii în judecata penală a deputatului.

Lui Ilan Șor i-a fost ridicată imunitatea parlamentară și în legislativul precedent. Acesta este plecat din Republica Moldova din iunie 2019, odată cu căderea regimului Plahotniuc, și nu a mai revenit în țară.

Cu toate acestea, Partidul Șor a intrat în Parlament în urma alegerilor din 11 iulie. De când a plecat, Ilan Șor nu s-a mai întors în țară și nici nu a mai participat la vreuna din ședințele Ligislativului. În iunie 2017, Ilan Șor a fost condamnat în primă instanță în dosarul „furtul miliardului” la șapte ani și jumătate de închisoare. Ulterior, procesul său a fost plimbat pe la mai multe instanțe judecătorești. 

Mădălin Necșuțu
17/12/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii