„Riscuri persistente”. Parlamentul a adoptat hotărârea privind declararea stării de urgență

Ilie Gulca
23/06/2022
Foto: multimediaparlament.md

Parlamentul a adoptat, joi, cu votul a 59 de deputați, hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, pe o perioadă de 45 de zile, începând cu 24 iunie 2022.

„Necesitatea de prelungire a stării de urgență este determinată de riscurile persistente în privința securității aprovizionării Republicii Moldova cu resurse energetice, impactului asupra domeniului transporturilor, asigurării energetice a țării, securității la frontieră și gestiunii fluxului de refugiați”, se menționează într-un comunicat al Parlamentului care citează documentul.

Comisia pentru Situații Excepționale va putea interveni în cazul necesității de a lua decizii suplimentare celor instituite de cadrul juridic existent, pentru asigurarea tuturor consumatorilor cu resurse energetice și menținerea securității energetice a statului.

Republica Moldova se află în dificultatea de obține un contract pe termen lung de asigurare cu energie electrică. Pe moment, energia elecrică este livrată în proporție de 70% de Centrala Termoelectrică Moldovenească în baza unor acorduri lunare în schimbul unor autorizații de mediu oferite de Chișinău Uzinei Metalurgice din Râbnița.

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova pe o perioadă de 60 de zile, începând cu 20 ianuarie 2022.

Pe 24 februarie 2022, aceasta a fost abrogată și a fost adoptată o nouă hotărâre privind declararea  stării de urgență pe o perioadă de 60 de zile. Prin hotărârea adoptată la 20 aprilie curent, începând cu data de 25 aprilie, starea de urgență pe întreg teritoriul țării a fost prelungită cu 60 de zile.

Pentru prima oară starea de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova a fost declarată pe 17 martie 2020. 

Ilie Gulca
23/06/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii