„Riscuri persistente”. Parlamentul a adoptat hotărârea privind declararea stării de urgență

Ilie Gulca
23/06/2022
Foto: multimediaparlament.md

Parlamentul a adoptat, joi, cu votul a 59 de deputați, hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, pe o perioadă de 45 de zile, începând cu 24 iunie 2022.

„Necesitatea de prelungire a stării de urgență este determinată de riscurile persistente în privința securității aprovizionării Republicii Moldova cu resurse energetice, impactului asupra domeniului transporturilor, asigurării energetice a țării, securității la frontieră și gestiunii fluxului de refugiați”, se menționează într-un comunicat al Parlamentului care citează documentul.

Comisia pentru Situații Excepționale va putea interveni în cazul necesității de a lua decizii suplimentare celor instituite de cadrul juridic existent, pentru asigurarea tuturor consumatorilor cu resurse energetice și menținerea securității energetice a statului.

Republica Moldova se află în dificultatea de obține un contract pe termen lung de asigurare cu energie electrică. Pe moment, energia elecrică este livrată în proporție de 70% de Centrala Termoelectrică Moldovenească în baza unor acorduri lunare în schimbul unor autorizații de mediu oferite de Chișinău Uzinei Metalurgice din Râbnița.

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova pe o perioadă de 60 de zile, începând cu 20 ianuarie 2022.

Pe 24 februarie 2022, aceasta a fost abrogată și a fost adoptată o nouă hotărâre privind declararea  stării de urgență pe o perioadă de 60 de zile. Prin hotărârea adoptată la 20 aprilie curent, începând cu data de 25 aprilie, starea de urgență pe întreg teritoriul țării a fost prelungită cu 60 de zile.

Pentru prima oară starea de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova a fost declarată pe 17 martie 2020. 

Ilie Gulca
23/06/2022Follow us on Telegram

Comentarii