Rusia, îndemnată să-și retragă trupele de pe teritoriul Republicii Moldova în cadrul unei rezoluții semnate cu ocazia summitului Parteneriatului Estic

Mădălin Necșuțu
16/12/2021
Europa Liberă

Moldova, Ucraina și Georgia, au îndemnat Rusia, miercuri, în rezoluția semnată la finalul summitului Parteneriatului Estic de la Bruxelles, să își retragă trupele de pe teritoriul acestor țări.

„Am reamintit că încercările de anexare ale Rusiei și ocuparea ilegală teritoriile Georgiei (Abhazia și Osetia de Sud -n.red), agresiunea acesteia în estul Ucrainei și ocuparea temporară a Crimeii, precum și conflictul nesoluționat din regiunea separatistă transnistreană a Republicii Moldova reprezintă o amenințare serioasă pentru regiune și per total pentru toată Europa”, se arată în rezoluția summitului Parteneriatul Estic desfășurat miercuri la Bruxelles.

Rusia este implicată militar în toate cele trei state ale Trio-ului Asociat din Parteneriatul Estic, acolo unde menține sub o formă sau alta conflicte pe teritoriile acestor țări.

Semnatarii condamnă ferm „încălcărea clară a suveranității și integritatea teritorială a mai multor state ale Parteneriatul Estic, inclusiv incitarea și sprijinul pentru aceste conflictelor prin folosirea dezinformării și a atacurilor cibernetice, creșterea militarizări în regiune, încălcărea drepturilor omului sau organizarea temporară a alegerilor teritoriile ocupate”.

De asemenea, cele cinci state care semnează rezoluția și-au luat angajamentul, având sprijinul popular, să continue să lucreze în direcția aderării la UE.

„Facem apel la UE să sprijine alegerea suverană a statelor noastre și pașii întreprinși de noi față de integrarea europeană și recunoașterea perspectivei euroepene a Georgiei, Republicii Moldova și Ucrainei”, concluzionează rezoluția.

Mădălin Necșuțu
16/12/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii