Rusia spune deschis că va interveni militar în Transnistria. Ucraina și Republica Moldova, amenințate la pachet de Moscova

Mădălin Necșuțu
05/07/2022

Prim-vicepreședintele Comisiei Dumei de Stat pentru afaceri CSI, integrare eurasiatică și relații cu compatrioții, Viktor Vodolațki (foto), a declarat că trupele militare are Transnistriei sunt gata să respingă orice lovitură și că Rusia va ajuta regiunea separatistă transnistreană în caz de nevoie.

„Faptul că Zelenski va lovi Transnistria este o prostie a unui nebun, bolnav. Nu o va lovi niciodată, nu se va întâmpla. Contingentul pe care îl avem acolo va ține piept oricărei forțe sau mijloace, dar, firește, vom ajuta. Pentru că oamenii noștri sunt acolo, armata noastră rusă, și nu o vom părăsi. Și [președintele Moldovei] Maia Sandu știe despre asta și, prin urmare, nu face astfel de declarații", a spus el într-un interviu pentru TASS.

Agenția rusă de stat TASS reamintește de incidentele din Transnistria din aprilie care au avut loc în Transnistria, catalogate de Occident ca acțiuni ruse „sub steag fals”, dar prezentate de media rusa și cea de la Tiraspol ca fiind acțiuni subversive fie ale Kievului, fie ale Chișinăului.

Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski a spus că sabotajul a fost organizat de pe teritoriul Ucrainei. Potrivit acestuia, membri ai serviciului special moldovenesc au fost implicați în încercarea de a incendia biroul de înregistrare și înrolare militară din Tiraspol.

După pretinsele atacuri teroriste, în regiune a fost introdus cel mai înalt nivel de amenințare teroristă, iar la intrarea în orașe au fost amenajate puncte de control fortificate. Pe 25 mai, autoritățile din Transnistria au raportat o scădere a nivelului amenințării teroriste de la roșu la galben.

Declarațiile oficialilor ruși vin după ce, pe 27 iunie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a anunțat disponibilitatea de a răspunde cu o „lovitură” unei ipotetice amenințări din Transnistria.

În paralel cu retorica rusă și liderii de la Tiraspol s-au activizat în ultimele zile și au spus că modernizarea armatei Republicii Moldova reprezintă o amenințare directă asupra „statalității” regiunii separatiste. 

Mădălin Necșuțu
05/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii