Rușii au furat circa 500 mii tone de grâu din Ucraina și îl exportă în alte țări

Ion Chișlea
10/05/2022
Potrivit ministrului ucrainean al agriculturii, până acum rușii au scos aproape 500 mii tone de grâu

Trupele ruse au scos circa 400-500 de mii de tone de cereale din teritoriile ocupate ale Ucrainei, pe care le-au transporat în direcția Crimeii, iar de acolo le exportă în alte țări. Ucraina cere comunității internaționale să confiște grâul furat atunci când ajunge în porturi internaționale. 

„Vedem că ei au trimis până acum circa 400.000 - 500.000 de tone de cereale în mod organizat în direcția Crimeii. Este o afacere mare supravegheată de ofițeri și funcționari de top: ofițeri de informații ai țării agresoare, militari și diverși escroci”, a spus ministrul ucrainean al Politicii Agrare și Alimentației, Mykola Solsky, citat de UNIAN.  

Ucrainenii estimează că aproape toate cerealele exportate de ruși din Crimeea provind din teritoriile ocupate ale Ucrainei. Rusia exportă de regulă cerealele prin porturile situate mult mai aproape de zonele unde acestea sunt produse și nu prin Sevastopol.

Oficialii de la Kiev spun că la această operațiune de jaf participă și unii comercianți locali (traderi), dar și reprezentanți ai pieței ruse.

„Informațiile relevante sunt transmise organelor de drept ucrainene pentru a aplica legea. Procuratura înregistrează toate faptele. Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei lucrează pentru a se asigura că, cu ajutorul partenerilor noștri occidentali, aceste cereale vor fi arestate și confiscate prompt”, a adăugat Solsky, referindu-se la momentul când acestea vor ajunge în apele sau porturile internaționale.

Ion Chișlea
10/05/2022Follow us on Telegram

Comentarii