Rușii care intră în Georgia semnează că vin dintr-un stat agresor. FRONTEX: „Numărul trecerilor ilegale în UE a crescut cu peste 30 la sută”

Anticoruptie.md
29/09/2022

Mobilizarea parțială decretată de Vladimir Putin a determinat o creștere alarmantă a cazurilor de trecere ilegală a frontierei cu țările UE. Agenția UE pentru granițe FRONTEX avertizează că numărul rușilor care intră în Uniunea Europeană a crescut, în mare parte din cauza organizării trecerilor ilegale.

„Săptămâna trecută, aproape 60.000 de cetățeni ruși au intrat în UE, cu 30 la sută mai mulți decât în săptămâna precedentă. Cei mai mulți dintre ei au sosit în Finlanda și Estonia”, se arată într-un comunicat FRONTEX.

Săptămâna trecută, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia  și Finlanda au restricționat accesul pentru cetățenii ruși. Decizia a fost luată după ce Vladimir Putin a emis decretul de mobilizare parțială, iar rușii au luat cu asalt frontierele terestre, în special cu țările vecine.

Înainte de a închide granițele cu Federația Rusă, ministrul estonian de Externe, Urmas Reinsalu, a declarat că ”refuzul de a îndeplini o datorie civică în Rusia nu reprezintă un motiv temeinic pentru a primi azil în altă țară”.

Omologul său leton, Edgars Rinkevics, a vorbit despre anumite îngrijorări în materie de securitate.

„Nu vom permite unui grup de ruși să intre în Polonia în mod generalizat, nici măcar acelora care susțin că ei fug de mobilizare'', a declarat viceministrul de interne polonez Maciej Wasik. 

Traficul la punctele de trecere a frontierei ruse cu țările vecine este unul infernal, rușii apți de luptă încercând să părăsească țara de frica mobilizării și trimiterii pe linia frontului din Ucraina.

Între timp, rușii care intră în Georgia trebuie să semneze o declarație în care declară că provin dintr-un stat agresor.

Federația Rusă deține controlul asupra a 20 la sută din teritoriul Georgiei.

În noaptea de 7 spre 8 august 2008, președintele Mihail Saakaşvili a lansat o ofensivă militară pentru a recupera republica separatistă Osetia de Sud, care în 1990 și-a proclamat unilateral independența.

Pe 8 august, Consiliul de Securitate al Rusiei a hotărât intrarea în război de partea osetinilor, invocând același argument ca și în Ucraina - susținerea cetățenilor Federaţiei Ruse.

La fel ca și în Crimeea sau zona transnistreană, Rusia şi-a instalat militari în cele două regiuni separatiste ale Georgiei.

 

 

Anticoruptie.md
29/09/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii