S-a dublat numărul incidentelor față de 2019. Promo-LEX a raportat statistica încălcărilor înregistrate la alegerile locale

Anticoruptie.md
13/11/2023
promolex.md

Numărul incidentelor electorale s-a dublat la scrutinul local din 5 noiembrie 2023 în raport cu cele din 20 octombrie 2019, potrivit Asociației Promo-LEX; cele mai frecvente încălcări au fost fotografierea buletinelor de vot, votarea nejustificată în grup și deficiente în listele electorale. 

Misiunea Promo-LEX de Observare a alegerilor a explicat că la ultimul scrutin a fost utilizată o platformă online de raportare a informației, ceea ce a dus la creșterea vitezei de colectare și procesare a datelor obținute de la observatori, inclusiv a probelor foto și video.  

Astfel, dacă în 2019 au fost înregistrate doar 26 de cazuri de fotografiere a buletinelor de vot în 2023, numărul acestei încălcări a crescut la 128. Tot atâtea cazuri au fost înregistrate în raport cu votarea nejustificată în grup: 128 de cazuri în 2023 comparativ cu 25 de cazuri observate în 2019.

Și la scrutinul curent au fost înregistrate mai multe deficiențe în listele electorale - 27. Încălcări legate de întreruperea procesului de filmare a operațiunilor electorale privind deschiderea secției de votare sau a procedurilor de numărare a buletinelor de vot au fost notate 34 în 2019 și 71 în 2023.  

Și de această dată au fost surprinse persoane neautorizate în incinta sau în apropierea secțiilor de votare, 58 de cazuri raportate la 46 înregistrate în 2019. De asemenea, observatorii Promo-LEX au remarcat deficiențe de funcționare SIAS Alegeri. La alegerile locale din 5 noiembrie curent au fost 55 de cazuri de acest fel, iar în cadrul scrutinului din 2019 - 23 de cazuri. 

Deși încălcările au fost în mare similare, creșterea frecvenței incidentelor ar avea câteva posibile explicații, a spus șeful Misiunii de Observare, Nicolae Panfil.

Potrivit acestuia, un motiv s-ar putea ascunde în aspectele tehnice mai problematice, care au dus la deficiențele raportate în funcționarea SIAS Alegeri sau funcționarea camerelor video. În acest context, Panfil recomandă organelor electorale „să-și îndrepte atenția la aceste aspecte problematice pentru a le soluționa mai eficient în următoarele scrutine”:

Totodată, numărul mare de încălcări poate fi legat și de unele fenomene negative de influențare a voinței alegătorilor, a spus Panfil. 

„Putem admite că o parte din incidente, precum fotografierea buletinelor de vot sau alte modalități de încălcare a secretului votului, votarea în grup sau prezența persoanelor neautorizate în secția de votare, ar putea indica unele încercări de a controla și influența comportamentul și decizia alegătorilor, inclusiv în ziua alegerilor”, a conchis Nicolae Panfil. 

La alegerile locale generale din 5 noiembrie au participat peste 1.147.000 de alegători. În urma scrutinului, în 623 de localități au fost aleși primarii din primul tur. În alte 265 de localități va avea loc al doilea tur, întrucât niciun candidat nu a întrunit jumătate din numărul de voturi valabil exprimate. Turul doi de scrutin se va desfășura duminică, 19 noiembrie 2023.

Anticoruptie.md
13/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii