S-a încheiat epoca interimarilor. Consiliul Superior al Magistraturii, gata să-și aleagă un nou președinte

Viorica Mija
01/12/2023
Colaj CIJM

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii(CSM) sunt gata să aleagă un președinte cu acte în regulă, după o perioadă îndelungată în care funcția a fost ocupată de interimari. Pe agenda ședinței de vineri, 1 decembrie, se regăsește subiectul exercitării atribuțiilor funcției de președinte al CSM.

Pe 4 iulie 2023, a fost ales un nou președinte interimar. Este vorba despre judecătorul Sergiu Caraman, care a obținut șapte voturi din partea membrilor CSM, astfel devenind noul președinte interimar al instituției. Ion Guzun și Vasile Șchiopu, care erau înscriși în cursa pentru șefia CSM, au obținut câte patru voturi.

Președintele CSM este ales pentru o perioadă de doi ani, cu votul majorității membrilor CSM. În organigrama Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) va fi introdusă funcția de vicepreședinte. Inițiativa legislativă aparține președintei Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, care a comentat că introducerea poziției de vicepreședinte al CSM este necesară pentru crearea posibilității de exercitare a atribuțiilor, în cazul absenței președintelui CSM. Vicepreședintele CSM va fi ales prin vot secret, pentru o perioadă de doi ani, cu votul majorității membrilor Consiliului. Atât vicepreședintele CSM, cât și președintele CSM, nu pot fi realeși.

Viorica Mija
01/12/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii