Șapte persoane sancționate de SUA pentru tentative de destabilizare a situației din Republica Moldova

Tatiana Gherța
05/06/2023
colaj CIJM

Departamentul american al Trezoreriei a anunţat luni, 5 mai, într-un comunicat, despre faptul că altor 7 persoane le-au fost impuse sancțiuni economice. Potrivit sursei este vorba de membrii unui grup care ar avea legături cu serviciile de informații rusești și aveau rolul de a destabiliza democrația și de a influența alegerile din Republica Moldova. Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a salutat decizia SUA, menționând că acesta este un rezultat al eforturilor comune în vederea menținerii stabilității în țara noastră. 

Sancțiunile vizează șapte persoane, dintre care câteva mențin legături cu serviciile rusești de informații, se arată în comunicat. Liderul grupului, Konstantin Prokopievici Sapozhnikov, este vizat pentru că ar fi organizat complotul de destabilizare a guvernului Republicii Moldova la începutul anului 2023. Sursa face trimitere la protestele organizate în centrul capitalei de liderul Partidului Șor, Ilan Șor. 

Pe lângă Sapozhnikov lista este completată de Iuri Iurievici Makolov, Gleb Maksimovici Khloponin, Svetlana Andreyevna Boyko, Aleksey Viaceslavovici Losev, Vasily Viktorovich Gromovikov și Anna Travnikova. Toți 7 au fost sancționați pentru faptul că sunt responsabili sau complici implicați direct sau indirect în activități care subminează pacea, securitatea, stabilitatea politică sau integritatea teritorială a Statelor Unite, a aliaților sau partenerilor săi în numele guvenului Federației Ruse. 

„Sancțiunile impuse astăzi pun în lumină eforturile ascunse ale Rusiei de a destabiliza națiunile democratice. Operațiunile de influență ale Rusiei exploatează preocupările cetățenilor acestor țări, pentru a destabiliza guvernele alese în mod legitim pentru propriile interese ale Moscovei. Statele Unite rămân angajate, împreună cu UE, să vizeze persoanele care se angajează în astfel de activități împotriva guvernului Republicii Moldova”, a declarat subsecretarul Trezoreriei pentru terorism și informații financiare, Brian Nelson.

Cu o reacție la decizia SUA a venit și ministrul afacerilor externe și integrării Europene, Nicu Popescu, care a confirmat faptul că sancțiunile rezultă din colaborarea autorităților de la Chișinău și cele din SUA. 

„Salutăm decizia de astăzi a Departamentul Trezoreriei Statelor Unite de a sancționa alți șapte indivizi cu cetățenie străină care au încercat să destabilizeze situația internă din Republica Moldova. Această măsură reprezintă un pas important în eforturile noastre comune de a menține stabilitatea și ordinea publică în țara noastră. Colaborarea cu partenerii externi este esențială în asigurarea păcii și securității în Republica Moldova și în întreaga regiune. Prin eforturile noastre concertate, contracarăm efectiv încercările de subminare a stabilității și promovăm dezvoltarea și progresul durabil în țara noastră”, a punctact Popescu pe o rețea de socializare. 

Precizăm că, în primele luni ale acestui an, mii de manifestanți au participat la proteste antiguvernamentale organizate de oligarhul Ilan Șor în capitala Republicii Moldova, Chișinău, și în alte orașe importante din Moldova. Cei vizați de noile sancțiuni au făcut parte dintr-un complot de valorificare a protestelor de la Chișinău și de a ocupa prin forță Guvernul Republicii Moldova.
 

 

Tatiana Gherța
05/06/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii