Scântei între Grosu și Dodon, pe subiectul suportului de 1,9 miliarde de euro. S-a ajuns la acuzații de trădare de țară

Anticoruptie.md
12/03/2025
Colaj: stiri.md

Speakerul Igor Grosu l-a numit „trădător de țară” pe Igor Dodon, după ce liderul PSRM a declarat că „sprijinul anunțat de UE nu este un ajutor real, ci încă un pas spre îndatorarea excesivă a țării”. 

„Trădătorul de țară, Dodon, nu vrea ca banii europeni să vină în Moldova pentru dezvoltare și infrastructură. Se face a uita cum, alături de prietenul său, Ion Chicu, a vrut să împrumute de la Kremlin 200 de milioane de euro în 2020. Acel împrumut punea pe umerii statului, adică a oamenilor, să plătească orice credite luate de companii private moldovenești de la băncile rusești. Exista chiar riscul de a transforma pretinsa datorie față de Gazprom, inclusiv cea a regiunii transnistrene, în datorie publică. Acel credit pe care voia să-l ia Dodon avea stipulate penalități care putea să repete al 2-lea furt al miliardului. Acum, Uniunea Europeană ne oferă cel mai mare sprijin financiar din istoria țării - 1,9 miliarde de euro, dintre care 520 de milioane de euro sunt grant, adică bani gratuiți. Dodon NU vrea să facem drumuri, școli, spitale, nu vrea să deschidem locuri de muncă bine plătite și să avem afaceri locale de succes. Știți de ce? Pentru că el vrea ca Moldova să rămână săracă, nedezvoltată, cu glod și clădiri dărâmate. Pentru că o țară săracă este ușor de controlat de gașca lui și de Kremlin. Dodon nu vrea bani pentru cetățeni, el vrea bani doar pentru buzunarul lui. Oameni buni, ați văzut grădinițe, drumuri sau spitale reparate din bani donați de Rusia? Nu. Proiectele din satele noastre sunt finanțate de UE și statele membre și de alți parteneri occidentali, iar acest lucru poate fi văzut cu ochiul liber de oricine în raionul său”, a scris Grosu.

Igor Dodon și partidul pe care-l conduce au criticat sprijinul Uniunii Europene oferit Republicii Moldova.

„Partidul Socialiștilor din Republica Moldova consideră că sprijinul anunțat de UE nu este un ajutor real, ci încă un pas spre îndatorarea excesivă a țării. În loc să ofere oportunități autentice pentru dezvoltare, actuala guvernare acceptă condiții care vor împovăra generațiile viitoare cu datorii uriașe. Suntem convinși că investițiile în Republica Moldova trebuie să fie orientate spre consolidarea suveranității țării, dezvoltarea economiei și a sectorului social, nu spre îndeplinirea unor comenzi externe. PSRM solicită o dezbatere publică amplă pe acest subiect și cere transparență totală din partea autorităților în ceea ce privește condițiile acestui împrumut și ale granturilor. Considerăm că orice angajamente financiare majore trebuie asumate doar după consultări cu cetățenii și luând în calcul impactul lor pe termen lung. Moldova merită un sprijin real, nu o povară financiară deghizată în „ajutor european””, se arată într-un comunicat PSRM, promovat de Dodon, pe internet.

Parlamentul European a votat, în data de 11 martie, un plan de sprijin de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova, acesta fiind el mai mare instrument de sprijin din istoria Republicii Moldova. Programul prevede suma de 520 de milioane de euro în granturi și 1,5 miliarde de euro - împrumuturi cu dobândă redusă. Planul a fost adoptat cu 499 de voturi pentru, 117 împotrivă și 44 de abțineri. Resursele financiare ar urma să fie folosite pentru reforma justiției, lupta cu corupția și pentru diferite programe de asistență pentru populație.  

Anticoruptie.md
12/03/2025




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii