Scântei între Litvinenco și Harunjen la ședința Consiliului Superior al Procurorilor: „Vreți să ne întoarceți în istoria statului capturat al lui Plahotniuc”

Viorica Mija
17/11/2022
Captură video

Fostul procuror general, Eduard Harunjen, a solicitat din partea Consiliului Superior al Procurorilor declararea nulității decretului prin care a fost demis din funcție de către ex-președintele Igor Dodon, dar și suspendarea executării documentului. Consiliul Superior a luat act de solicitare, dar cu recomandarea să fie adresată autorităților competente.

Solicitarea a fost depusă la CSP în data de 10 noiembrie, după ce Harunjen s-a adresat președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, cu o cerere prealabilă în care a cerut declararea nulității decretului lui Igor Dodon. Totodată, fostul procuror general insistă pe suspendarea executării prevederilor documentului.

„Nu am primit răspuns din partea Președinției și voi contesta. În cererea prealabilă am expus argumentele, și anume că decretul a fost viciat, conține erori grave, care urmează să fie corectate prin declararea nulității decretului”, a declarat Harunjen la ședința CSP.

Harunjen mai spune că și-a dat demisia sub presiune, dar și pentru a evita loviturile asupra instituției. Acesta a criticat situația actuală din justiție, declarând că Procuratura a devenit o casă de procurori demonizați.

În replică, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, l-a numit pe Harunjen exponent al clanului Plahotniuc și l-a învinuit că ar vrea să se întoarcă în istoria statului capturat al lui Vlad Plahotniuc.

„Decretul prezidențial a fost emis în baza cererii de demise, pe care ați depus-o, dar nu în baza hotărârii Parlamentului”, a mai explicat Litvinenco.

Pe 11 iulie 2019, Eduard Harunjen, și-a anunțat demisia din funcția de procuror general, la o zi după ce Parlamentul a constatat că Harunjen ar fi fost promovat cu încălcarea legislației. Odată cu anunțul privind demisia, Harunjen a distribuit o adresare, în care a invocat atacuri și presiuni din partea unor grupuri de interese și politicieni, fără a da însă și nume.

Viorica Mija
17/11/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii