Schimbare la vârful celei de-a doua bănci din Republica Moldova. Cine pleacă și cine vine la conducerea băncii în care a fost acționar Platon

Ion Chișlea
01/07/2022
Tzvetanka Kroumova va îndeplini interimatul Moldinconbank

Președintele Comitetului de conducere al Moldindconbank,  Nikolay Borissov, își încheie mandatul de trei ani de activitate, iar până la aprobarea de Banca Națională a noului președinte, interimatul funcției va fi exercitat de vicepreședintele Tzvetanka Kroumova.

Nikolay Borissov, în calitate de reprezentant al grupului de companii Doverie United Holding din Bulgaria, a participat la evaluarea mai multor bănci din Republica Moldova, după care a fost luată decizia de a investi în Moldinconbank. În martie 2019, grupul a devenit acționar majoritar al băncii.

Până la aprobarea în funcția de vicepreședinte al Moldinconbank, Tzvetanka Donkova Kroumova a activat la BCRA – Credit Rating Agency AD din Sofia, Bulgaria, unde a oferit servicii de consultanță pentru proiecte de profil din Bulgaria, Italia și România. 

Timp de 11 ani, ea a fost director executiv al ARMEEC INSURANCE JSC, o importantă companie de asigurări din Bulgaria și membru al Consiliului directorilor OAO Armeec din Rusia.

Moldinconbank este cea de-a doua bancă din Republica Moldova după cifra de afaceri și mărimea profitului. În primele cinci luni ale anului curent, banca a obținut un profit de 360 milioane de lei. Anul trecut, profitul băncii a fost de 711 milioane lei.

Până la cumpărarea pachetului majoritar al întreprinderii de către Doverie United Holding,  Moldinconbank s-a aflat câțiva ani sub supravegherea specială a Băncii Naționale a Moldovei, din cauza că acționarii băncii nu s-au conformat rigorilor legislației de a prezenta beneficiarul efectiv al acțiunilor. S-a vehiculat că majoritatea acțiunilor ar fi aparținut prin intermediari controversatului om de afaceri Veaceslav Platon. Acesta a recunoscut că a deținut în bancă doar un pachet nesemnificativ de acțiuni, mai mic de 5%.  

La începutul anului 2021, fostul procuror-șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a declarat, că soția fostului procurorul-șef al Procuraturii Generale, Alexandr Stoianoglo, ar fi beneficiară a două companii acționare ale Moldindconbank, acestea fiindu-i oferite de Veaceslav Platon drept răsplată lui Stoianoglo pentru elibrarea lui Platon din închisoare în vara anului 2020. De cealaltă parte, Alexandr Stoianoglo a respins acuzațiile lansate la adresa sa și a familiei sale.

Ion Chișlea
01/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii