Se caută depozitar pentru declarațiile de integritate, semnate de membrii Guvernului Filip

Cornelia Cozonac
14/02/2016
Ministrul Justiţiei a declarat că a adus declaraţiile la îndemnul premierului. Foto: CIJM

Organizațiile neguvernamentale active în domeniul transparenței și anticorupție refuză să ia spre depozitare declarațiile de integritate semnate de membrii Guvernului Filip, pe motiv că au fost semnate în secret. Ministrul Justiției Vladimir Cebotari a prezentat joi, 11 februarie, în cadrul unei mese rotunde, organizate de API, declarațiile de integritate în original semnate de membrii Cabinetului de miniștri.

Oficialul a spus că, la cererea primului ministru, a adus declarațiile ca să le ofere organizațiilor neguvernamentale pentru a fi depozitate. Organizațiile reprezentate la conferință, între care Transparency Internațional Moldova, Asociația Presei Independente, Platforma pentru Integrare Europeană, Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei și Centrul de Investigații Jurnalistice, nu au dat curs cerinței oficialului guvernamental.      

”Declarațiile de integritatea trebuie considerate nule de vreme ce au fost semnate în condiții de intransparență, fără prezența jurnaliștilor și reprezentanților societății civile. Declarațiile trebuie să reprezinte un pact cu societatea civilă prin care funcționarii recunosc că sunt și promit că vor fi integri. Din această cauză o semnătură pusă undeva cu cineva nu este o promisiune în fața societății civile și a cetățenilor țării. Asta trebuie să fie asumarea unei responsabilități. Este vorba despre onoarea funcționarului”, a declarat directoarea Transparency Internațional Moldova, Lilia Carasciuc.

Subiectul a fost abordat în cadrul unui eveniment organizat de API. Foto: CIJM 

Directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei a declarat că refuzul organizațiilor din societatea civilă de a depozita declarațiile de integritate semnate de miniștri reprezintă o formă de protest față de modul în care s-a produs semnarea lor. ”Felul în care au fost semnate indică asupra faptului că s-a dorit bifarea unei activități ca realizate, dar nu le-a mers, pentru că cele mai cunoscute organizații neguvernamentale au reclamat acest lucru”, a declarat Petru Macovei. Directoarea publicației Ziarul de Gardă, Alina Radu, a avansat ideea că aceste declarații de integritate  ar trebui să fie depozitate într-un muzeu al netransaprenței.

Președinta Platformei societății civile „Pentru Europa”, Lilia Snegureac a făcut o paralelă cu semnarea declarațiilor de integritate de către miniștrii Guvernului Dacian Cioloș din România: ”Au fost semnate în prima ședință de Guvern și această chestiune a fost introdusă pe ordinea de zi. Ar fi fost oportun dacă declarațiile ar fi fost semnate și la noi în ședință de Guvern. În cazul României, declarațiile au fost contrasemnate de câțiva reprezentanți ai societății civile, care au și depozitat ulterior declarațiile. La noi, în cazul în care nu au fost contrasemnate de societatea civilă și nu sunt depozitate de aceasta nu avem decât să le considerăm nule”.

Experta anticorupție Mariana Kalughin a ținut să menționeze că ”integritatea ține de probitate, onestitate, cinste, demnitate” și ”aceste lucruri nu întotdeauna pot fi probate și nici nu trebuie întotdeauna să fie probate, pentru că există o valoare supremă - e tocmai reputația profesională a fiecărui demnitar, adică e ceea ce cred alții despre el” 

”Noi nu am vrut să facem show. Când temperatura e ridicată, trebuie să acționezi ca să o scazi imediat. La acel moment nu era timp pentru a proceda altfel. Noi am depus jurământul cu mâna pe Biblie. Acest jurământ este mai important decât declarația de integritate”, a menționat ministrul Justiției Vladimir Cebotari, cu referire la modul în care au fost semnate declarațiile de integritate. Oficialul a spus că declarațiile de integritate se vor afla pe masa sa de lucru și că va aștepta ca societatea civilă să le preia pentru depozitare.

Guvernul Filip a fost învestit pe 20 ianuarie curent, pe fonul unor proteste masive în fața Parlamentului. Membrii Guvernuuli au depus jurământul în fața șefului statului în aceeași zi, aproape de miezul nopții, fără prezența presei. A doua zi premierul și membrii Guvernului au semnat declarația de integritatea, la fel, într-o ședință cu ușile închise, fără să fie anunțată presa și societatea civilă.

Câteva anchete ale Centrului de Investigații Jurnalistice scot în evidență interesele pentru banii publici ale unor miniștri, prin firme apropiate famililor lor, care obțin contracte de achiziție pe bani publici; averile impunătoare ale altor miniștri, care au lucrat mai mult în structurei de stat, conflicte de interese sau situații problematice în care au fost implicați actualii guvernanți, pe timpul când gestionau structuri de stat.

Cornelia Cozonac
14/02/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii