Se schimbă viața de oligarh în Republica Moldova

Anticoruptie.md
25/02/2023
Sursa: captură video//„UNIREA-ODIP”

Reprezentanții Ministerului Justiției au discutat cu experții Comisiei de la Veneția aspectele juridice legate de criteriile de recunoaștere a persoanei ca fiind cu influență excesivă în viața publică, adică oligarh. Comisia de la Veneția urmează să emită o opinie asupra așa-numitei Legi privind deoligarhizarea la următoarea sesiune, în martie 2023.

Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a mulțumit experților Comisiei de la Veneția pentru conlucrare și discuțiile constructive asupra proiectului de lege, care vin ca o măsură de prevenire a influenței excesive a unor interese private asupra vieții publice și instituțiilor statului.

„Recomandările Comisiei de la Veneția asupra inițiativelor pe care le înaintăm, sunt valoroase și ne permite să îmbunătățim proiectele de legi pentru a fi alineate cu toate standardele și exigențele ce țin de justiție și drepturile omului”, a spus ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

Legea nouă va oferi elementele pentru definirea persoanelor care se consideră că dețin o pondere economică și politică excesivă în viața publică (oligarh). Astfel aceasta ar fi cetățean al Republicii Moldova, care este sau a fost implicat în viața politică în prezent sau în ultimii 5 ani și/sau, exercită sau a exercitat în ultimii 5 ani o influență excesivă sau presiuni asupra unor autorități ale statului/persoane expuse politic, exercită o influență semnificativă asupra mass-media, are o valoare confirmată a activelor personale și a entităților comerciale în care este beneficiar, ce depășește cuantumul de 50 000 salarii medii lunare prognozate pe economie etc.

Alte două criterii propuse: a fost condamnat pentru comiterea infracțiunilor de corupție sau fapte conexe actelor de corupție sau este subiectul unor măsuri restrictive internaționale, impuse prin intermediul rezoluţiilor Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, prin actele Uniunii Europene, prin actele şi deciziile adoptate de alte organizaţii internaţionale sau de alte state, precum și de către Republica Moldova din proprie inițiativă.

Legea mai propune crearea Comitetului de Deoligarhizare (CD) care se va convoca ori de câte ori va fi sesizat de către o instituție responsabilă/persoană interesată și care va avea competența de a examina și verifică sesizările privind persoanele care exercită o influență economică și politică semnificativă în viața publică și economică a țării.

Odată cu recunoașterea statutului de oligrah, aceștia nu vor putea finanța partidele politice și/sau campaniile electorale,  participa la privatizarea bunurilor proprietate publică, de a primi în concesiune bunuri publice, sau de a încheia parteneriate public-private și finanța sau organiza întruniri sau demonstrații cu revendicări politice.

Anticoruptie.md
25/02/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii