Se strânge lațul. Rusia, în fața unui proces penal internațional pentru crime de război

Viorica Mija
18/05/2022
cpi.int

42 de anchetatori și experți ai Curții Penale Internaționale au fost detașați în Ucraina. Potrivit CPI, este vorba despre cea mai mare echipă de anchetatori desfăşurată vreodată pentru investigarea crimelor de război.

„Biroul meu a trimis o echipă formată din 42 de anchetatori, experţi în criminalistică şi alt personal de sprijin în Ucraina. Este vorba de cea mai importantă misiune în termeni de efectiv trimisă vreodată în teren”, a declarat procurorul Karim Khan.

Curtea Penală Internațională a deschis în data de 3 martie o anchetă privind acuzaţiile de crime de război şi împotriva umanităţii în Ucraina, după ce a primit acordul din partea țărilor care au sprijinit crearea instanței în anul 2002.

Și Departamentul de Stat al SUA a anunțat despre lansarea unui nou program pentru a acumula date despre crimele de război și alte atrocități comise de Rusia în Ucraina.

Programul, numit Observatorul Conflictelor, cuprinde documentarea, verificarea și diseminarea dovezilor cu sursă deschisă. Rapoartele vor cuprinde imagini de pe satelit, mărturii video, care vor fi disponibile pe site-ul Conflictsobservatory.org, dar și vor fi folosite în cadrul anchetelor.

Amintim că, șeful Poliției Naționale a Ucrainei, generalul Ihor Klymenko, a anunțat la începutul lunii mai că sunt investigate peste 10 mii de dosare pentru comiterea crimelor de razboi de către militarii ruși. Polițiștilor ucraineni li s-au alăturat experți-criminaliști din Polonia, Lituania și Franța.

Acum șase zile a fost finalizată și prima anchetă, iar un invadator rus al Diviziei de Tancuri Kantemirovskaya, care ar fi ucis un civil în regiunea Sumî, a fost trimis în judecată.

Viorica Mija
18/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii