Secretarul General al ONU, Antonio Guterres: „Republica Moldova a dat un exemplu de umanitate și solidaritate întregii lumi” 

Valeria Vițu
11/05/2022
Gov.md

Aflat într-o vizită la Chișinău la începutul acestei săptămâni, secretarul general ONU, Antonio Guterres, a mulțumit autorităților dar și cetățenilor pentru sprijinul constant, solidaritatea și generozitatea oferită refugiaților ucraineni. ”Republica Moldova a dat un exemplu de umanitate și solidaritate întregii lumi”, a declarat oficialul american, menționând că agenția ONU își concentrează eforturile pentru a dubla asistența oferită R. Moldova în procesul de gestionare al crizei umanitare și economice.

”Sunt aici într-o misiune de solidaritate, pentru a mulțumi R.Moldova pentru deschidere, generozitate și exemplul de umanitate de care ați dat dovadă. Înțelegem că este o provocare colosală pentru o țară mică, cu o economie fragilă, să primească un număr atât de mare de refugiați. Ați venit cu un răspuns eficient, salutăm pașii întreprinși pentru protecția refugiaților și integrarea lor în societate. ONU a fost alături de Republica Moldova în momente de dificultate și va rămâne un partener de încredere și în continuare, vom face tot posibilul pentru a extinde programele noastre în Republica Moldova”, a menționat Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, citat de RFI.

R.Moldova a primit cel mai mare număr de refugiați, raportat la propria populație și a atins limitele capacității de gestionare. Populația R.Moldova a crescut cu 4 la sută ca urmare a războiului din Ucraina. Majoritatea refugiaților sunt găzduiți de familiile moldovenilor. Unii au ajuns și în centrele de plasament pentru refugiați din Chișinău, dar și raioanele din țară. 

Valeria Vițu
11/05/2022Follow us on Telegram

Comentarii