Sectorul agricol continuă să înregistreze o pondere tot mai mică în Produsul Intern Brut

Anticoruptie.md
07/05/2023
Captură

Din cauza secetei, agricultura a ajuns la cea mai redusă pondere în PIB în ultimii 30 de ani. Rezultatele anului 2022 relevă o scădere a producției agricole cu 29,8% în prețuri comparabile, determinată de scăderea puternică a producției vegetale cu 36,8% și atenuată de scăderea într-un ritm mai redus a volumului producției animaliere cu 2,6%, potrivit datelor statistice.

Drept rezultat, cota agriculturii în PIB a ajuns la un minim istoric de 7,9%. Diminuarea producției vegetale a avut loc preponderent din contul cerealelor și leguminoaselor boabe: -63,1% f-a-p, floarea soarelui: -35,3%, fructe, nuci și pomușoare: -26,1%. Evoluții pozitive au fost remarcate pentru struguri (7,6%) și legume (10,3%).

În același timp, sectorul zootehnic continuă să se micșoreze. Acest fenomen se explică prin scăderea accelerată a efectivului de animale din gospodăriile populației și creșterea lentă a efectivului de animale din cadrul întreprinderilor. De exemplu, numărul de bovine, ovine și porcine de la 1 ianuarie 2023 în cadrul gospodăriilor populației era cu 40-50% mai mic comparativ cu 5 ani în urmă, scăderea fiind stimulată și de secetele din 2020 și 2022.

Din perspectiva conjuncturii pieței, ultimii 3 ani pot fi considerați mai degrabă favorabili pentru fermieri. Astfel, în perioada 2020-2022 indicele de preț al producției agricole a consemnat un spor de 22,5%, 13,7% respectiv 13,6%.

Anticoruptie.md
07/05/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii