Securitatea Republicii Moldova, motiv de dezbateri în Parlamentul European

Mihaela Cibotaru
15/03/2023
European Parliament

Deputații europeni au pus în discuţie situația din Republica Moldova, amenințările la securitatea țării și provocările cu care se confruntă autoritățile în contextul războiului din Ucraina. În urma dezbaterilor, Uniunea Europeană va pregăti sancțiuni pentru cei ce planifică destabilizarea situației în Moldova.

Mai mulți europarlamentari au adresat mesaje de susţinere pentru Republica Moldova, în cadrul ședinței plenare a Parlamentului European.

Potrivit Comisarului european pentru Vecinătate și Extindere, Oliver Varhelyi, „Moldova se confruntă cu consecințele agresiunii brutale ale Rusiei în Ucraina”, referindu-se la inflație, la pierderea unor piețe importante, încălcarea spațiului aerian al țării, dar și la proteste desfășurate. Oficialul european a menționat prezența armatei rusești în stânga Nistrului și încercările Rusiei, în ultimele luni, de a destabiliza Moldova prin atacuri hibride.

Oliver Varhelyi a apreciat eforturile autorităților moldovenești și măsurile luate pentru a face față provocărilor cu care se confruntă țara. Potrivit lui, în ultimele 12 luni, Uniunea Europeană a creat un pachet de sprijin în valoare de peste 1 mlrd de euro, destinat consolidării rezilienței Moldovei. El a spus că UE alocă 47 de mln de euro sectorului apărării, oferă suport în domeniul securității cibernetice, combaterii amenințărilor hibride și a dezinformării, precum și oferă sprijin în gestionarea frontierelor.

Europarlamentarul român, Siegfried Mureșan, a opinat că „aderarea la Uniunea Europeană este cel mai sigur mod prin care putem garanta stabilitatea și siguranța Republicii Moldova pe termen lung”. „Cel mai bun mod prin care noi, Uniunea Europeană, putem ajuta este să începem negocierile de aderare cu Republica Moldova cât mai repede, înainte de finalul acestui an”, a spus Mureşan.

„Vrem să adoptăm cât mai repede în Parlamentul European noua asistență macro-financiară de 145 de milioane de euro. La fel de important este să continuăm să ajutăm Republica Moldova să reducă dependența de gazul din Federația Rusă. Cu cât Moldova este mai puțin dependentă energetic de Kremlin, cu atât Rusia are mai puține instrumente de șantaj. În paralel, mai putem ajuta sancționând, la nivelul Uniunii Europene, oligarhii din Moldova care lucrează la destabilizarea țării așa cum am sancționat și oligarhii din Federația Rusă responsabili de războiul din Ucraina", a precizat europarlamentarul.

 

Mihaela Cibotaru
15/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii