Șeful Serviciului de informații militare din Ucraina confirmă riscurile de destabilizare în Republica Moldova. Care este efectul acestor acțiuni

Tatiana Gherța
13/03/2023
gur.gov.ua

Șeful serviciului de informații militare din Ucraina, Kyrylo Budanov, confirmă că Rusia încearcă să mețină în frâu teritoriile vulnerabile, cum ar fi Republica Moldova, zona Cernăuți sau regiunea transnistreană separatistă. Chiar și așa, spune el, încercările sunt nule, fără efect. Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu acordat jurnaliștilor de la Hotnews.ro.

Potrivit șefului serviciului de informații militare al Ucrainei, încercările de destabilizare, chiar dacă se desfășoară în mod repetat pe teritoriul Republicii Moldova, nu au nici un efect.

„În zona Cernăuți nu avem nimic în acest sens, trebuie să spun asta ferm. Apoi este un fapt confirmat că Rusia are încercări de a-și menține influența în alte zone inclusiv în România și Moldova. Este un fapt care nu poate fi contestat... Cât de reușite sunt aceste încercări putem vedea cu toții că nu sunt reușite. Dar, da, aceste încercări există... Este o întrebare amplă care nu are un răspuns simplu. Cu ajutorul unor elemente pro-ruse se încearcă destabilizarea situației din Moldova. Aceste încercări au fost în trecut și au loc și acum, în prezent. Dar dacă ar fi să ne întoarcem la întrebarea precedentă, referitoare la efectul acestor acțiuni, vedem că acestea nu prea au efect.”, a declarat Budanov.

Cât despre informațiile pe care le primește Ucraina de la aliații NATO sau serviciile secrete românești, oficialul ucrainean a răspuns cu reticență.

„Vreau să spun că este vorba despre un schimb de informații, este un ajutor reciproc și, da, colaborăm cu toți partenerii noștri. Evident că nu pot să spun toate informațiile pe care le primim, dar din România primim mai multe informații utile inclusiv despre ceea ce întâmplă în bazinul Mării Negre.”, a punctat Kyrylo Budanov.

La capitolul bătăliile duse în aceste momente pe teritoriul Ucrainei, Budanov a specificat că acestea vor continua. Budanov a mai spus că deși Ucraina dispune de armament pentru a iniția o ofensivă în Rusia, asta nu se va întâmpla niciodată.

„Vă spun și din punct de vedere practic și din punct de vedere teoretic, nimeni nu are de gând să atace Rusia cu armamentul oferit de Occident.”, a punctact Budanov.

 

Tatiana Gherța
13/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii