Serghei Sîrbu este apărat în instanță de un fost procuror din cadrul PCCOCS

Ilie Gulca
08/02/2022
Serghei Sîrbu și avocatul său, Vladimir Moșneaga. Captură ecran: anticoruptie.md

Fostul procuror din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Vladimir Moșneaga, este avocatul fostului deputat comunist și democrat, Serghei Sîrbu, actualmente vicepreședinte al Partidului Șor, aflat în arest preventiv în dosarul deputaților transfugi.

Avocatul Vladimir Moșneaga a fost procuror în cadrul PCCOCS până în 2019. În perioada exercitării acestei funcții, Vladimir Moșneaga a indicat, potrivit unei anchete de presă a Ziarului de Gardă, în declarațiile de avere faptul că a beneficiat de donații generoase, în special de la părinții săi.

Vladimir Moșneaga

În 2013–2018, după calculele reporterilor, Moșneaga a menționat că a primit, sub formă de donație de la părinți și rude, în cadrul unor evenimente de familie, nu mai puțin de 37.000 de euro.

Fostul deputat Sergiu Sîrbu va sta în izolatorul Centrului Național Anticorupție 30 de zile conform deciziei din 4 februarie a Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.

Vicepreședintele Partidului Șor este cercetat pentru îmbogățire ilicită în dosarul celor 14 deputați care au trecut, pe 21 decembrie 2015, din Partidul Comuniștilor la Partidul Democrat, la invitația lui Vladimir Plahotniuc. Procurorii bănuiesc că această trecere s-a făcut contra unor sume mari de bani.  

Deputata Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Elena Bodnarenco, a relatat detaliat felul în care Serghei Sîrbu și Eugeniu Nichiforciuc i-au făcut propuneri bănești, în 2015–2016, ca să părăsească fracțiunea PCRM și să adere la platforma social-democrată moșită de oligarhul Vladimir Plahotniuc.   

„Mi-au făcut de două ori propuneri. Prima dată, oferta mi-a fost făcută de Serghei Sîrbu, cu o săptămână înainte de ieșirea celor 14 deputați [din PCRM]. Presupuneau că eu voi fi a 15-lea parlamentar. Propuneri similare au fost făcute altor colegi de-ai mei. Scopul urmărit de PDM a fost atunci nu doar votarea pentru Guvernul Filip, ci și păstrarea în Parlament a domnului Voronin de unul singur”, a spus parlamentara fără să precizeze valoarea ofertei făcută de fostul său coleg.

Cei 14 foşti deputaţi sunt Alexandr Banicov, Anatolie Zagorodnîi, Boris Golovin, Anatolie Gorilă, Igor Vremea, Corneliu Mihalache, Galina Balmoş, Sergiu Stați, Elena Gudumac, Petru Porcescu, Victor Mîndru, Violeta Ivanov, Artur Reşetnicov, Vladimir Vitiuc.

Ilie Gulca
08/02/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii