Sergiu Litvinenco, despre cazul „traseiștilor” foști comuniști: „Vârful icebergului, în realitate a avut loc o cumpărare masivă de deputați”

Mădălin Necșuțu
02/02/2022

Ministrul Justiției din Republica Moldova, Sergiu Litvinenco, a reacționat miercuri, după ce oamenii legii au perchezionat 14 foști deputați comuniști și i-au reținut pe patru dintre aceștia, spunând că traseismul politic de la un partid la altul trebuie sancționat, fără a intra pe problemele de fond din acest caz care sunt aparajul procurorilor.

„Părăsirea unei formațiuni politice și aderarea la alta nu este o invenţie a noastră şi se întâlneşte şi la case mai mari. Însă ceea ce s-a întâmplat în perioada 2015-2019 în Republica Moldova nu este o simplă migrare de deputați. Asta a fost doar finalitatea, vârful icebergului; în realitate, a avut loc o cumpărare masivă de deputați. Cu cote inimaginabile. Similar cum se cumpără obiectele la piață. Este un studiu de caz care trebuie încă analizat”, a declarat Litvinenco.

El a mai spus că prin astfel de fapte se atentează la esența democrației, „care poate fi rezumată la aceea că puterea de stat se exercită ca urmare și pe baza votului oamenilor”.

„Nu poți să scuipi pur și simplu în votul oamenilor și să-ți iei toată puterea de stat pentru că ai bani și pentru că procurorii închid ochii și/sau contribuie la asta. Este un precedent nefast care nu trebuie să mai aibă loc niciodată în Republica Moldova. Niciodată”, a conchis Litvinenco.

Declarațiile lui Litvinenco vin după ce procurorii anticorupție și ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au descins, miercuri dimineață, la domiciliile a 14 foști parlamentari ai Partidului Comunist (PCRM) care au părăsit fracțiunea în Decembrie 2015 și au trecut la Partidul Democrat (PDM) al oligarhului Vlad Plahotniuc, în cadrul unui dosar ce investighează fapte de îmbogățire ilicită, potrivit unui comunicat.

În dosar, oamenii legii vizează 47 de bunuri imobile și 13 autoturisme.

În luna decembrie 2015, nu mai puțin de 14 deputați comuniști au părăsit formațiunea comuniștilor pentru a adera la cea a PDM, unde au activitat până în februarie 2019. Presa a scris atunci că a fost vorba, de fapt, de o „cumpărare la bucată” a acestora contra unor sume mari de bani de către oligarhul Vlad Plahotniuc pentru a-și întări formațiunea sa și de a forma majoritatea parlamentară.

Parlamentarii care au părăsit atunci formațiunea sunt: Violeta Ivanov, Victor Mîndru, Alexandru Banicov, Boris Golovin, Anatoli Gorilă, Galina Balmoș, Elena Gudumac, Corneliu Mihalache, Petru Porcescu, Artur Reșetnicov (nepotul lui Vladimir Voronin și fost șef al SIS și judecător CC), Sergiu Stati, Vladimir Vitiuc, Igor Vremea și Anatolie Zagorodnîi.

Mădălin Necșuțu
02/02/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii