Sergiu Litvinenco, despre legea ANI, votată de deputații PSRM-Șor: „Vor să scape de confiscarea averii obținută ilegal”

Cornelia Cozonac
19/12/2020

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco susține că deputații PSRM-Șor și transfugii din PDM, care au votat pentru modificări la legea privind Autoritatea Națională de Integritate, vor de fapt să-și protejeze de confiscare averile obținute ilegal pe durata mandatelor de deputat. Votarea amendamentelor la legea privind ANI s-a produs săptâmâna aceasta, în ziua de miercuri, numită  ”miercurea neagră”, pentru că s-a votat până la miezul nopții și mai multe legi controversate. 

Deputatul explică în ce constau modificările operate de deputații din noua majoritate parlamentară încropită de Igor Dodon, care a pierdut alegerile prezidențiale:   

„În celebra ședință nocturnă, alianța PSRM-Șor a votat și modificarea Legii cu privire la Autoritatea Națională de Integritate (ANI). În chiar prima modificare, la art.26 din Legea nr.132/2016, cuvântul ”mandate” se substituie cu cuvântul ”mandat”. Adică pluralul ”mandate” se substituie cu singularul ”mandat”.

La prima vedere este o modificare absolut inofensivă și care nu este în măsură să aducă ceva nou. Dar dacă te adâncești și studiezi mai atent, îți dai seama că nu este așa nici pe departe. Ce înseamnă modificarea dată la modul practic? Încerc să explic printr-un exemplu. 

Admitem că domnul GN a fost deputat în Parlamentul precedent (2015-2019) și este deputat și în Parlamentul actual. În condițiile în care în lege se păstrează pluralul ”mandate”, atunci ANI poate verifica averea obținută de domnul GN atât pe durata mandatului precedent (adica 2015-2019), cât și în mandatul actual (2019-2020). Plus un an înainte de începerea primului mandat (2014). Dacă însă în lege pluralul ”mandate” este substituit cu singularul ”mandat”, situația se schimbă radical. În așa caz, ANI poate verifica averea obținută de domnul GN doar pe durata mandatului actual (început în 2019), plus un an înainte de intrarea în acest ultim mandat (2018).

Și, atenție, nu mai poate fa ce nimic în cazul averii obținute de domnul GN înainte de 2018 (adică în perioada 2015-2018). 

Potrivit informației din presă, mai mulți socialiști nu își pot justifica averea obținută în mandatul precedent – în anii 2015, 2016, 2017. În cazul lor ANI făcea verificări. Dacă dosarele se duceau până la capăt, atunci averea care nu putea fi justificată urma a fi confiscată. În folosul statului. Prin această lege, însă, toate dosarele socialiștilor urmează a fi încetate, iar averea obținută ilegal – păstrată. Iată cum hoții votează la miez de noapte legi prin care cei care au încălcat legea scapă de pedeapsă și rămân cu averea  dobândită ilegal, în loc să fie confiscată în favoarea oamenilor”.    

Echipa Centrului de Investigații Jurnalistice a realizat mai multe investigații jurnalistice în care a deconspirat scheme de corupție cu implicarea unor deputați din actuala majoritate parlamentară, dar și mai multe materiale care scot în evidență probleme de integritate ale legiuitorilor. Unii dintre actuali deputați au fost încluși de mai multe ori în listele negre ale Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat pentru probleme de integritate. Ultima anchetă, „TRASEIȘTII: Cine cumpără deputați în Republica Moldova” efectuată înainte  de scrutinul parlamentar arată cum au migrat deputații dintr-un partid în altul numai ca să se mențină la putere sau să foloseacă anumite oportunități. Mai multe voci, inclusiv dintre parlamentari, vorbesc despre sume colasale care s-ar achita pentru deputații care formează alianțe pentru a vota legi în anumite interese.     

 

Cornelia Cozonac
19/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii