Servicii medicale gratuite pentru copiii refugiați din Ucraina. Ce buget este planificat și cine va acoperi cheltuielile

Anticoruptie.md
07/11/2023
CIJM

Copiii refugiați din Ucraina vor beneficia de asistență medicală gratuită. Anunțul a fost făcut marți, 7 noiembrie, de Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) după introducerea unui nou amendament în acest sens în Acordul de parteneriat semnat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF). Potrivit sursei, numărul estimativ de beneficiari este 13.500 de copii cu vârste cuprinse între 0 și 18 ani. 

Copiilor refugiați le vor fi acoperite cheltuielile pentru serviciile medicale, indiferent dacă dețin sau nu statut de protecție temporară.

Bugetul planificat de CNAM și UNICEF pentru acordarea, în perioada ianuarie 2023–februarie 2024, de servicii medicale copiilor refugiați din Ucraina este de 21 de milioane de lei. Acest buget va permite prestarea asistenței medicale unui număr estimativ de 13500 de copii cu vârste cuprinse între 0 și 18 ani. Suportul este implementat în baza unui amendament semnat de cele două instituții la planul de acțiuni al Acordului de parteneriat pentru anii 2023-2024.

Pachetul de servicii oferite gratuit acestei categorii de beneficiari include asistența medicală urgentă prespitalicească, cea primară (oferită de echipa medicului de familie) și asistența urgentă spitalicească.

Potrivit Poliției de Frontieră a Republicii Moldova, la data de 22 februarie 2023, la un an de la începutul războiului pornit de Rusia împotriva Ucrainei, pe teritoriul Republicii Moldova continuau să se afle 104 011 ucraineni, dintre care 48 417 minori, 38 614 femei și 16 980 bărbați.

Anticoruptie.md
07/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii