Serviciile speciale americane avertizează că planurile lui Putin includ Transnistria

Mădălin Necșuțu
11/05/2022

Directorul comunității de informații a Statelor Unite, Avril Haines, a declarat marți în cadrul unor audieri în Comisia pentru Servicii Armate a Senatului SUA că Rusia urmărește să creeze un pod pe uscat între Crimeea și Transnistria, în Republica Moldova, dar nu poate face acest lucru fără o mobilizare militară ulterioară.

„Natura incertă a bătăliei, care se transformă într-un război de uzură, combinată cu realitatea că Putin se confruntă cu o discrepanță între ambițiile sale și capacitățile militare convenționale actuale ale Rusiei. Ceea ce înseamnă probabil că următoarele câteva luni am putea asista la traiectorie mult mai imprevizibilă cu un potențial de escalare”, a declarat ea, citată de Politico.

Haines a adăugat că Putin ar putea căuta „mijloace mai drastice” pe frontul intern și în străinătate pentru a-și atinge obiectivele. Inclusiv impunerea legii marțiale, schimbarea producției industriale pentru a susține efortul de război și „acțiuni militare cu potențial de escaladare”, a adăugat oficialul american.

Pe de altă parte, autoritățile separatiste de la Tiraspol au dispus prelungirea nivelul de alertă roșie pentru pericol de atentate teroriste în regiunea separatistă transnistreană, după o ședință cu reprezentanții structurilor de forță de la Tiraspol.

Regimul separatist transnistrean a introdus codul roșu de securitate pe 26 aprilie, după ce separatiștii transnistreni au indicat voalat că incidentele ar fi fost rezultatul unor acțiuni de sabotaj din Ucraina. Autoritățile de la Kiev au negat aceste acuzații și le-au pus pe seama unor încercăm de operațiuni false ale Rusiei pentru a crea panică în regiune.

Mădălin Necșuțu
11/05/2022Follow us on Telegram

Comentarii